Павука з хвостом виявили в бурштині / фото Bo Wang

На півночі М'янми в шматку бурштину вчені виявили дивну давню тварину, що нагадує хвостатого павука.

Команда Бо Вана з Нанкінского інституту геології та палеонтології описує його в статті в Nature Ecology & Evolution, передає Naked Science.

На чудово збереженому зразку можна бачити майже нормальну морфологію павука, з чотирма парами ходильних ніг, педипальпами характерної для самців анатомії, з ротовими придатками-хеліцерами і з прядильними органами на кінці черевця. Але по сусідству з ними розташоване щось досить несподіване – довгий хвіст, якого немає у жодного сучасного павука.

Відео дня

Читайте такожВчені відкрили одразу 18 нових видів павуків-канібалів

Однак хвіст у збережених в бурштині членистоногих виключно великий: він досягає 3 мм при довжині тіла тварини близько 2,5 мм. "Будь-яка така флагелоподібна структура, як правило, використовується як антена, – говорить палеонтолог з Канзаського університету Пол Селден, один зі співавторів роботи. – Вона слугує для моніторингу довкілля".

Павукоподібне отримало назву Chimerarachne, на честь міфічної химери. Вчені вважають його однією з перехідних форм між морськими павукоподібними і сучасними сухопутними, здатними плести павутину. На жаль, сказати що-небудь про його спосіб життя й інші особливостях поки важко.

Раніше арахнологи з Гамбурзького університету і музею Квінсленда в Брісбені виявили та описали новий вид морських павуків, які живуть в літоралях.