Червона риба-лопата належить до сімейства брахіоніхтієвих риб / фото ANTONIA COOPER / atlasobscura.com

Біля берегів Тасманії виявили нову популяцію червоної риби-лопати (Thymichthys Politus).

Як повідомляє republic з посиланням на Atlas Obscura, червона риба-лопата вважається однією з найбільш рідкісних риб у світі.

Вона належить до сімейства брахіоніхтієвих риб (Brachionichthyidae), відмітною особливістю якого є спосіб пересування. Риби цього сімейства пересуваються по дну з допомогою черевних плавців, за будовою і формою віддалено нагадують лапи.

Читайте також"Напівпрозора шкіра без помітної луски": вчені знайшли найбільш глибоководну рибу у світі і описали її (фото)

Брахіоніхтієві є ендеміками прибережних вод південної Австралії й Тасманії. Досі вченим було відомо про існування єдиної популяції червоної риби-лопати в світі, яка налічувала кілька десятків особин.

Нову популяцію знайшов дайвер-любитель і повідомив про це в Тасманійський інститут морських і антарктичних досліджень (IMAS). Фахівці IMAS кілька годин досліджували район площею приблизно 1000 квадратних метрів і визначили, що в ньому проживають від 20 до 40 риб-лопат. Це місце знаходиться в декількох кілометрах від локації, де мешкає перша популяція риби.

"Виявлення ще однієї популяції червоних риб-лопат є величезною цінністю, так як подвоює відому вченим кількість цих рідкісних риб. Середовище існування нової популяції не ідентична тій, в якій знаходиться перша, з чого можна зробити висновок, що червона риба-лопата добре адаптується до різних умов", - заявив один з учених IMAS.

Відео: IMAS - Institute for Marine and Antarctic Studies