Самець морського павука Desis bobmarleyi / Фото R. Raven

Арахнологи з Гамбурзького університету і музею Квінсленда в Брісбені виявили та описали новий вид морських павуків, які живуть у литоралях (приливно-відливні зони), повідомляє N+1. Як ідеться у статті, опублікованій у Evolutionary Systematics, незвичайне середовище проживання павуків нагадало дослідникам пісню Боба Марлі «High tide or low tide», тому вони назвали новий вид на честь співака, Desis bobmarleyi.

Читайте такожВеличезний павук "взяв у заручники" жінку в її авто (відео)

На відміну від більшості павуків, що мешкають на суші, представники роду Desis живуть в океанічних литоралях поруч з узбережжям Австралії, островів Полінезії, Японії, Індії. Під час припливу вони ховаються в раковинах морських качечок, коралі або заростях ламінарії, де залишається трохи повітря, і плетуть з павутини заглушку, яка це повітря утримує. Ночами під час відливу дезіси полюють на безхребетних і дрібну рибу.

Відео дня

Дослідники під керівництвом Барбари Баєр знайшли павуків невідомого виду в 2009 році на мозговидному коралі Великого бар'єрного рифу приблизно в 20 метрах від берега. Вченим пощастило, адже був сильний відлив. Під час припливів ці корали опинялися на глибині трьох метрів. На коралі, де вони знайшли павуків, автори статті виявили і обривки павутини, якою, мабуть, павуки затягували щілину між поліпами. Самки дезісів бобмарлі виявилися більшими за самців, довжина їхнього тулуба становила дев'ять міліметрів; довжина самців - близько шести міліметрів. Павуки були червоно-коричневого кольору, ноги - оранжево-коричневого кольору та покриті довгими темно-сірими щетинками.

Як повідомляв УНІАН, нещодавно в Австралії пройшов "дощ" зі смертельно небезпечних павуків.