Ілюстрація / REUTERS

Національна комісія з питань Червоної книги України проголосувала за внесення лося до Червоної книги України.

Відповідне рішення прийнято сьогодні, 9 листопада, на засіданні комісії, повідомив координатор руху за права тварин UAnimals Олександр Тодорчук на сторінці в Facebook.

Читайте також"Вони були зрешечені повністю – від шиї до хвоста": на Чернігівщині жорстоко розстріляли родину лосів (відео)

Відео дня

"У ці хвилини завершилося засідання Національної комісії з питань Червоної книги України. Не дивлячись на тиск мисливських лоббі, більшістю голосів було прийнято рішення про необхідність внесення лося до Червоної книги", - написав він.

За його словами, голосування проходило в таємному форматі, "за" прийняття рішення було віддано 24 голоси, проти - 6, один утримався.

"Тепер Міністерство екології може остаточно внести тварину до Червоної книги і захистити від винищення. Наскільки відомо, міністр готовий до цього кроку", - зазначив Тодорчук.

Як повідомляв УНІАН, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на початку жовтня цього року дозволив відстріл 160 лосів, незважаючи на введену раніше заборону на полювання на лосів протягом 25 років.

Семерак зазначив, що розуміє і поділяє шквал емоцій, але "як чиновник не міг не враховувати позицію представників мисливської галузі щодо загроз її розвалу в разі, якщо сезон полювання не буде проведено взагалі".

Раніше, 3 лютого 2017 року, в Україні набрав чинності мораторій на полювання на лосів. Згідно з підписаним Семераком мораторієм, полювання на цих тварин протягом 25 найближчих років на території України заборонено.

"Якщо відверто, то з мораторієм ми запізнилися років на 20-30. Зараз, за різними підрахунками, популяція лосів в Україні налічує від 2 до 6 тисяч особин. Тоді як у Білорусі і Польщі близько 30 тисяч", - розповідав тоді міністр екології.