Бурий ведмідь знаходиться у Червоній Книзі / фото УНІАН

Браконьєри вполювали на території Карпатського біосферного заповідника бурого ведмедя та оленицю. Зловмисників випадково вистежили працівники Устеріцького лісництва, що межує із заповідником, та намагалися затримати, однак ті втекли, йдеться в сюжеті ТСН.

Тварин уполювали біля підніжжя гори Піп Іван. Лісники кажуть, що ведмедю було не більше 5 років. "В нас в народі кажуть за нього "пустун". Він відійшов від мами, вона вже з іншими малими. А він ще бігає за нею. Молодий, перспективний", - розповів лісничий Устеріцького лісництва Володимир Кабаль. "Полювання в заповіднику заборонене, а бурий ведмідь взагалі у Червоній Книзі", - додає в.о.начальника слідчого відділу Рахівського відділення поліції Микола Ковбаснюк.

Читайте такожМінекології дозволило відстріл 160 лосів попри 25-річний мораторій на їх полювання

Дорога із заповідника проходить через КПП Устеріцького лісництва. Випадкові туристи розповіли його працівникам моторошну історію про те, що на території заповідника ведмідь потрапив у капкан, двоє чоловіків підійшли та застрелили тварину, обробили тушу, а м'ясо склали у машину, прикривши дровами. Лісники на браконьєрів влаштували засідку на КПП, але ті кинулися навтьоки назад до заповідника. "Доїхавши до КПП заповідника, вони закрили за собою ворота. Мене до себе не пустили", - твердить лісничий.

Кабаль каже, що добре знає двох чоловіків, які були в УАЗі, це працівники лісової охорони заповідника. В їхньому авто поліція нічого не знайшла, тому припускає, що підозрювані у браконьєрстві встигли викинути м'ясо та десь заховали зброю. Щоправда, кілька речових доказів у лісі таки знайшли – рюкзак, патрони, ножі та куртку. Зі знайденими на місці злочину речами працюють експерти, а в заповіднику проводять службове розслідування. Підозрювані у браконьєрстві працівники свою вину категорично заперечують, а від інтерв'ю відмовилися. "Казали, що не хотіли розгружати деревину з УАЗіка з принципу", - розповів голова комісії зі службового розслідування Карпатского біосферного заповідника Василь Вербіцький.

Тим часом лісники, які виявили браконьєрів, припускають, що самку олениці ті вбили лише для того, аби заманити ведмедя у капкан, бо саме клишоногий був основною здобиччю. "Я знаю, що таке для браконьєра здобути ведмедя. Шкіра, жир, жовч – продадуть за гарні гроші", - каже Кабаль. "В соцмережі пишуть, що в Яремче на базарі кілограм м'яса оленя коштує 400 грн, ведмедя до 800", - пояснив громадський активіст Микола Кокіш-Мельник.