Спинний мозок геконів містить особливий вид клітин / фого wikipedia.org

Вчені з'ясували, чому ящірок відростає відірваний хвіст - справа в особливостях спинного мозку. Про відкриття вони розповіли в журналі Journal of Comparative Neurology.

Багато ящірок здатні при необхідності відкинути хвіст, а потім відростити новий. На відміну від ссавців, у хвості ящірок знаходиться спинний мозок, де, як з'ясували вчені, міститься величезна кількість стовбурових клітин і необхідних для їх зростання білків – вони і дозволяють хвосту вирости знову.

Читайте такожВчені виявили в Арктиці "плоскоголового монстра"

Відео дня

Щоб з'ясувати це, дослідники здавлювали хвости геконам, як якщо б тих схопили хижаки. Після того, як хвіст відривався, вони фіксували відбуваються на клітинному рівні зміни.

Виявилося, що спинний мозок геконів містить особливий вид клітин – радіальну глию, яка грає роль клітин-попередниць при утворенні нейронів. Після того, як хвіст відокремлювався від тіла, клітини починали стрімко розростатися, формуючи нову ділянку спинного мозку взамін втраченої.

Дослідники сподіваються, що їх відкриття допоможе справлятися з ушкодженнями спинного мозку у людей – на відміну від ящірок, у нас при травмах утворюється рубцева тканина. Це відносно швидкий процес, однак наявність рубцевої тканини робить регенерацію неможливою.