Злодій здав живих птахів у багаж / Фото facebook.com/SFSofUkraine

Через пункт пропуску «Бориспіль» знову намагалися контрабандою вивезти за кордон живих рідкісних птахів, занесених до Червоної Книги. Чергову спробу незаконного вивезення за межі України соколоподібних птахів, яких здали в багаж, зафіксували працівники митного поста «Бориспіль-аеропорт» Київської митниці ДФС, повідомляє Державна фіскальна служба України у Facebook.

Читайте такожЗ України до ОАЕ в ручній поклажі намагались вивезти 8 червонокнижних соколів (фото)

Три дорослих птаха сімейства соколиних біло-коричневого кольору намагався контрабандою вивезти до ОАЕ наш співвітчизник. Птахи переміщувалися в абсолютно непристосованих для цього умовах: у звичайній дорожній валізі в дерев’яному коробі з отворами. Крила та хвіст птахів були загорнуті у тканину та скріплені клейкою стрічкою в області лап і хвоста. В коробці знаходилися ємкості для охолодження тварин. До того ж, живих птахів здали в багаж, який ніяк не передбачає комфортної подорожі червонокнижним красеням. Крім того, дія ймовірних снодійних препаратів, якими птахів обробили перед далекою дорогою, під час проходження тварин через рентген-апарат закінчилася, вони почали подавати явні ознаки хвилювання.

Відео дня

Громадянин для проходження митного контролю обрав спрощену систему - «зелений коридор», чим засвідчив, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення за митну територію України.

На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації та документів на право переміщення живих тварин, а саме – дозволу CITES, документів про право набуття тварин, ветеринарного свідоцтва - він не мав, до моменту перетину «білої лінії» до інспектора митниці не звертався.

Згідно з Конвенцією „Про Міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення” CITES, живі тварини (соколоподібні птахи) обмежені до переміщення через митний кордон України. 

Соколів вилучено і спрямовано на відповідальне зберігання до одного з профільних закладів Київщини. Складено протокол про порушення митних правил.

Як повідомлялося раніше, вилучених працівниками Київської митниці ДФС протягом 2016 року 12 соколів передано до Національного природного парку «Синевир». До речі, з 2015 року там проживають ще двоє похресників митниці – бурих ведмежат.