В Украине разрешили убить 160 лосей / фото wikipedia.org

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак дозволив відстріл 160 лосів, попри введену раніше заборону полювання на лосів протягом 25 років. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Щойно підписав ліміти використання мисливських тварин у цьому полювальному сезоні. Ті, хто стежить за цією історією, добре знають, що ліміти не затверджувалися нами протягом кількох місяців через інформацію про критичне зменшення популяції лося в Україні. Були довгі дискусії і пошуки компромісів з Мінагрополітики. За результатами все ж таки досить конструктивного діалогу на рівні двох міністерств (агрополітики та екології) погоджені ліміти на відстріл 160 особин лося. Це вдвічі менше, ніж пропонували мисливці", - пише міністр.

Читайте такожВ Україні триває війна за лосів: екологи пропонують занести їх до Червоної книги (відео)

Відео дня

Семерак зазначив, що розуміє і розділяє шквал емоцій, але "як урядовець також не міг не зважати на позицію представників мисливської галузі щодо загроз її розвалу у разі, якщо сезон полювання не буде проведено взагалі".

Семерак також заявив, що виступає за проведення наукових досліджень, які б дозволили проаналізувати поточну ситуацією із популяцією лося в Україні.

"Якщо кількість цих тварин критично мала, і це підтвердиться, то ми знову повернемося до введення заборони полювати. Науковці вважають, що найкращим часом для здійснення таких досліджень є зима. Весною матимемо науково обґрунтовані результати", - додав він.

Нагадаємо, 3 лютого 2017 року в Україні набув чинності мораторій на полювання на лосів. Згідно з підписаним Семераком мораторієм, полювання на цих тварин впродовж 25 найближчих років на території України заборонено.

"Якщо відверто, то з мораторієм ми запізнилися на років 20-30. Зараз, за різними підрахунками, популяція лосів в Україні нараховує від 2 до 6 тисяч особин. Тоді як у Білорусі і Польщі близько 30 тисяч", - розповідав тоді міністр екології.