Фотограф довів своє право на фото, зроблене тварин / Кадр з відео ТСН

Британський фотограф Девід Слейтер виграв процес проти захисників прав тварин за їх позовом у захист авторського права мавпи на своє фотозображення, повідомляє Бі-бі-сі.

У 2011 році в джунглях Індонезії макака по імені Наруто заволоділа фотокамерою британського фотографа і зробила автопортрет, який став знаменитим.

Читайте такожУ Львівській області рятувальники допомогли вижити цирковому бегемоту

Організація PETA (People For The Ethical Treatment of Animals - "Люди за етичне поводження з тваринами") подала позов в американський суд, вимагаючи визнати мавпу автором фотографії, який має право на винагороду за її використання.

Суд першої інстанції в Сан-Франциско на початку 2016 року постановив, що закон не передбачає, щоб власником авторських прав могла бути тварина, зокрема мавпа.

Захисники прав тварин, однак, не погодилися з цим рішенням і подали апеляцію.

Апеляція була відхилена, однак Девід Слейтер добровільно погодився пожертвувати 25% від майбутніх гонорарів благодійним організаціям, що захищає середовище проживання макак, говориться в спільній заяві сторін.

"Цей епохальний позов PETA викликав широку міжнародну дискусію про необхідність наділення тварин фундаментальними правами в їх власних інтересах, а не тільки заради їхньої експлуатації", - заявив юрист PETA Джефф Керр.

Девід Слейтер зазначив, що вклав чимало праці у цей знімок, що дає йому всі права на нього.

За його словами, він вважає себе захисником природи і інтерес до цього знімку вже допоміг поліпшити становище тварин в Індонезії.

Позов був зареєстрований як "Наруто проти Девіда Слейтера", однак Слейтер наполягав, що на знімку зображена інша мавпа, причому самець.

Процес тривав в судах Сан-Франциско протягом двох років, і врешті-решт судді апеляційного суду вирішили справу на користь Слейтера.

У спільній заяві PETA і Слейтера говориться, що ця справа піднімає важливі і безпрецедентні питання про розширення юридичних норм на користь тварин.