Чоловік убив морську черепаху / фото Podgoricki vremeplov

Цього літа на чорногорському узбережжі панує рекордно спекотна погода: повітря прогрілося до +40 º. Сильніше звичайного прогрілись і води Которської затоки, що відбилося на житті його мешканців. Як повідомляє National Geographic, в районі селища Столів неподалік від берегової лінії почала з'являтись морська черепаха: вона не ховалася від людей і підпливала близько до них. Деякі пловці скаржились на отримані в результаті травми.

Читайте такожНа найпопулярнішій серед туристів горі в Тбілісі спалахнула масштабна пожежа (відео)

Видання зазначає, що у сучасних черепах зубів немає, але їхні щелепи вкриті щільними роговими пластинами. У випадку, якщо тварина захотіла б вкусити людину, вона дійсно отримала б болючий синяк. Достовірно факти нападу черепахи на відпочиваючих у Чорногорії не встановлені, але фахівці не виключають цього. Через стрес від спеки тварина могла впасти в паніку і почати проявляти агресію.

Відео дня

Повідомляється, що чутки про «кусючу черепаху» ходили в Століві протягом усього літа. Багато людей перейшли на інші пляжі для купання, але 24-річний місцевий житель вирішив впоратися з ситуацією самотужки. 7 серпня він витягнув черепаху на берег, привернув максимум уваги і під об'єктивами фотокамер убив тварину.

Зоозахисники звернулися в правоохоронні органи. Чоловік заарештований, стосовно нього порушено кримінальну справу. Державний обвинувач вимагає тюремного ув'язнення строком на п'ять років. Цими днями суд ще триває.

Спека та інші фактори впливають і на інших черепах Которської затоки. На цьому ж тижні інша морська черепаха зіткнулася зі скутером в акваторії Херцег-Нові. Знесилена тварина втратила орієнтацію і не змогла уникнути небезпеки. Жителі і туристи не залишили її в біді.

В Адріатичному морі живуть три види морських черепах: головаста (лат. Caretta caretta), зелена (лат. Chelonia mydas) і шкіряста (лат. Dermochelys coriacea). Вони належать до вимираючих або вразливих видів і охороняються законом. Основною загрозою їх існуванню є рибальство: черепахи гинуть, заплутуючись в сітях. Також відзначається все більше випадків, коли ці тварини задихаються, проковтнувши пластикові відходи. Крім того, звукове та світлове забруднення, що є наслідком розвитку туризму, а також підвищення температури через глобальне потепління, дезорієнтують черепах. Їм доводиться міняти свої звички, що чинить на них згубний ефект.