ФЛІП НИКЛИН / МІНДЕН ЦІНИ

Популяція каліфорнійської морської свині, рідкісного виду ссавців, що мешкають лише в Каліфорнійській затоці, за останні шість років скоротилася на 90%. Як передає Бі-Бі-Сі, зараз у природі залишилося всього 30 особин, стверджують біологи.

Каліфорнійську морську свиню рідко можна спостерігати в природі. Каліфорнійська морська свиня невловима, вона уникає будь-яких човнів або інших плавзасобів. На підставі наявних нечисленних спостережень вважається, що вона неквапливо плаває і годується.

Читайте такожВчені назвали число постраждалих від діяльності людини видів тварин

Відео дня

Ці темноокі китоподібні часто випадково гинуть зябрових тенетах, які були заборонені в 2015 році. Вчені та зоозахисники вимагають продовжити цю заборону, термін дії якої закінчується в травні.

Зяброві тенета, які розміщуються у воді вертикально, щоб ловити рибу за її зябра, широко використовувалися в Перській затоці, але були заборонені в 2015 році як раз для того, щоб допомогти вижити морським свиням.

Але рибалки продовжують використовувати ці тенета попри заборону в спробі зловити дорогу рибу тотоаба. Вона цінується за свій плавальний міхур, ціна цієї риби на чорному ринку сягає 8500 доларів за кілограм.

Тотоаба широко використовується для виробництва препаратів китайської медицини.

Морські свині часто опиняються випадковими жертвами полювання на тотоабу. Тільки в березні й квітні цього року було виявлено п'ять мертвих морських свиней, три з яких загинули в зябрових тенетах.

Якщо заборона на мережі не буде продовжений, морським свиням загрожує повне винищення. У кампанії по захисту морських свиней взяв участь актор Леонардо Ді Капріо.