Акція проти жорстокого поводження з тваринами в Києві / УНІАН

В Україні за рік за жорстоке поводження з тваринами карається лише 15 людей через недосконалість законодавства. Про це сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Читайте такожШтраф за вбивство: як безкарність провокує браконьєрство

За його словами, щорічно в Україні за статтею 299 Кримінального кодексу і статті 89 Кодексу про адміністративні правопорушення, які стосуються жорстокого поводження з тваринами, «в останні, напевно, десь 5 років карається лише 15 осіб - при цьому десь 11 осіб за кримінальною статтею і десь чотири людини за адміністративною».

Відео дня

«Для порівняння: у маленькій Молдові, де проживає 3,5 млн людей, за жорстоке поводження затримується на рік 230 осіб», - наголосив він.

Борейко повідомив, що в США щорічно притягуються за жорстоке поводження з тваринами «близько 1200-1300 осіб, тобто в 78 разів більше, ніж у нас, хоча кількість населення у США тільки у 8 разів більше, ніж у нас». «За даними нашого колеги-юриста Ольги Шумило з Харкова, за 299-ю статтею засуджується лише кожен п'ятий з числа затриманих», - додав він.

Борейко наголосив, що це свідчить про те, що закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», ухвалений в 2006 році, і кодекси не діють. За його словами, необхідно внести зміни в законодавство, щоб задіяти механізми для їх виконання. Зокрема, за його словами, потрібно передбачити покарання за жорстоке поводження з тваринами, оскільки базові статті закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», які регламентують поводження з домашніми, безпритульними, сільськогосподарськими, мисливськими тваринами і тваринами, які використовуються в розвагах, не мають відсилання до двох кодексів і жодного покарання за їх порушення не передбачено.

При цьому експерт додав, що, «наприклад, стаття 25 цього закону забороняє дельфінаріям використовувати будь-яку воду, крім морської, але всі дельфінарії України порушують цю статтю. Однак оштрафувати їх неможливо, бо за її порушення не прописані санкції статті 89 і 299 обох кодексів». Також, за його словами, в законодавстві не виписано точного юридичного тлумачення таких понять, як «знущання», «жорстокі методи», «хуліганські мотиви». Все це, заявив Борейко, не дозволяє правоохоронним органам і судам ефективно притягувати винних у жорстокому поводженні з тваринами до юридичної відповідальності.

Борейко наголосив, що в законодавстві потрібно врегулювати питання про складання протоколів порушень, оскільки на сьогодні громадські екологічні інспектори та державні екологічні інспектори мають право складати протоколи лише щодо диких тварин, тобто стосовно домашніх, безпритульних, сільськогосподарських вони не можуть їх складати.

Борейко розповів, що в Україні передбачені дуже низькі штрафи за жорстоке поводження з тваринами. За його словами, в Україні адміністративне покарання за жорстоке поводження з тваринами становить в еквіваленті 9-14 дол. США, тоді як в Албанії -130 дол., Польщі – 170 дол., Румунії – 280 дол., Болгарії, Угорщині, Словенії – 650 дол.

При цьому він додав, що в Україні кримінальне покарання за жорстоке поводження з тваринами становить в еквіваленті 33-130 дол. США, а в Болгарії й Угорщині – 2 тис. дол., Румунії – 2850 дол., Албанії - 6500 дол., Хорватії – 10 тис. дол., Сербії – 1100 дол., Македонії – 16500 дол., Чехії – 25 тис. дол., Польщі – 33 тис. дол.

За його словами, в Україні за порушення цієї статті передбачено також обмеження свободи до 2 років (колонія, з якої потім злочинці, давши хабар, часто виїжджають до закінчення строку), а в інших країнах Європи – однозначно позбавлення волі (в'язниця). У Чехії, Угорщині, Польщі, Словаччині - 2-3 роки. Також в обох статтях українських кодексів не передбачена конфіскація тварин.

Борейко наголосив, що на сьогодні вже підготовлено проект закону, який би ліквідував ці прогалини в законодавстві. За його словами, після внесення його через депутатів у парламент України і проходження в сесійній залі пройде, за оптимістичного сценарію, щонайменше рік до його ухвалення. «Ми зараз такий законопроект розробили і, дай Боже, його підпишемо у депутатів, але дуже важко йде, бо там багато всіляких мисливців, циркачів, напівкримінальних осіб, які впираються навіть його підписанню», - додав він.

Президент Асоціації зо захисних організацій України Ася Щербинська повідомила, що на сьогодні в Україні «в районних містах місцеві органи влади здебільшого вирішують питання безпритульних тварин через отруєння або через відстріл». За її словами, особливо жорстока ситуація на так званих випробувальних станціях, де на живих диких тваринах тренують мисливських собак, де навіть діти мисливців дивляться, як «того ж кабанчика чи лисицю в секунди собаки розривають на частини». При цьому вона додала, що потрібно змінювати законодавство, а також ментальність, виховуючи в дітях співчуття до тварин.