Носоріг / REUTERS

Конституційний суд ПАР поставив крапку у тривалій судовій тяганині з питання законності продажу рогів носорога. Відтепер цей вид діяльності дозволений офіційно, що ставить рідкісних тварин на межу повного знищення, пише National Geographic.

За останніми даними, на планеті мешкає не більше 29 500 носорогів, при цьому 70% з цього числа живе на території Південної Африки. У 2007 році тут було вбито 13 носорогів, і навіть ця невелика кількість змусила Державний департамент по охороні природи запровадити мораторій на торгівлю рогами носорогів. Правда, бажаної мети заборона не досягла: за минуле десятиліття обсяги браконьєрства виросли багаторазово: так, у 2016 році загинуло вже 1 054 носорогів.

Читайте такожУ ПАР браконьєри стали вбивати менше носорогів

Відео дня

Вважаючи заборону на торгівлю рогами незаконним, власники ферм по розведенню носорогів звернулися в суд. Після багаторічної тяганини питання було винесено на розгляд Конституційного суду ПАР, і нещодавно він прийняв рішення на користь торговців. Купувати і продавати роги дозволено за наявності ліцензії. Екологи впевнені, що у браконьєрів і контрабандистів проблем з отриманням дозволу не виникне. Навіть іноземцям закон дозволяє вивозити до двох рогів, придбаних офіційно.

У ПАР живуть і білі, і чорні носороги. На внутрішньому ринку країни попиту на органи носорогів немає: замовлення надходять з В'єтнаму і Китаю, де їх використовують в традиційній медицині. В залежності від виду і віку особини, ріг важить від 1,5 до 4 кг; вартість кілограма може досягати 45 000 — 60 000 доларів США. Захисники тварин не сумніваються, що з виходом торгівлі з тіні браконьєри наростять обсяги своєї діяльності, і в результаті ці рідкісні ссавці будуть гинути ще частіше.