УНІВЕРСИТЕТ КВІНСЛЕНДА

Морська зірка терновий вінець завдає найбільшої шкоди Великому Бар'єрному рифу - найбільшому у світі кораловим к утворенням внічний схід від Австралії і об'єкту Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Тепер біологи знайшли речовини, здатні боротися з ненаситною зіркою - всередині неї самої.

Як зазначають австралійські і японські фахівці, феромони, що виділяються тваринами, можуть віднадити їх від пожирання одного з чудес світу, пише Русская служба BBC.

Читайте такожБанки, поліетилен і навіть заборонені хімікати: вчені розповіли про знахідки в Маріанській западині

Відео дня

В журналі Nature опубліковані дані про розшифрування геномів популяцій тернового вінця, також відомого як акантастер, які проживають на рифі і поблизу найбільшого острова японського архіпелагу Рюкю (Нансей) - Окінави.

Саме розкриття генного коду дозволило вченим виявити "шлюбні" феромони виду.

Відбілювання коралів пов'язано з ростом температури океану на тлі глобального потепління і впливу течії Ель-Ніньо.

В результаті знебарвлення корали стають білими. Це не означає, що риф "помер", але він стає набагато більш крихким.

Протяжність Великого Бар'єрного рифу досягає 2,3 тис. кілометрів.

За останні 30 років площа коралів на рифі скоротилася на 50%. Вчені звинувачують в цьому морські зірки, що поїдають корали, а також циклони.

"Ми наблизилися до розуміння хімії, яку ці зірки використовують у своїй комунікації. Наступний крок - виготовлення наживки, заснованої на звичній для них послідовності білка", - сказав Бі-бі-сі керівник австрало-японської групи дослідників професор Бернард Дегнан.

За словами Дегнана, принада обдурить акантастеров, і ті зіб'ються в клубок, який буде легко видалити з рифу. Крім того, професор пропонує використовувати наживку і рибалкам.

"Знебарвлення коралів привернуло увагу публіки в минулому році, але важливо пам'ятати, що терновий вінець завдає рифу не менший збиток", - додає молекулярний біолог.

У дослідженні взяли участь фахівці Університету Квінсленда, Австралійського інституту морів, Університету Саншайн-Кост і японського Окінавського наукового інституту.

Популяцію акантастеров вже намагалися контролювати за допомогою відлову дайверами, роботами, оцту і збільшення чисельності головного природного ворога тернового вінця - брюхоногого молюска харонії.

Зірка годується нетривіально: вона вивертає навиворіт шлунок і накриває ним підходящий ділянку рифу, наче мішком, після чого довго перетравлює поліпів, розм'якшуючи і висмоктуючи їх крізь пори корала. Один акантастер здатний зжерти 13 кв. метрів коралів за рік.