Лелеки у Чернігівській області / Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 248 народних депутатів із 357, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначив член Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Павло Дзюблик, "метою прийняття даного законопроекту є посилення охорони рідкісних видів тварин та рослин, які занесені до Бернської конвенції". Так, документ приводить до вимог цієї конвенції низку законодавчих актів України.

Читайте такожЗа останні 40 років у світі стало на 60% менше тварин - доповідь

Відео дня

Зокрема, у законі “Про тваринний світ” запроваджується норма, згідно з якою підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані відшкодовувати збитки, заподіяні ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу.

Розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного світу, а також за знищення чи погіршення середовища їхнього існування встановлюється урядом.

У Лісовому кодексі України визначається, що під час проведення заготівлі деревини не дозволяються вирубування та пошкодження насінників і плюсових дерев, а також дерев з гніздами рідкісних видів птахів, занесених до Червоної книги України (чорний лелека, скопа, орлан-білохвіст та інші), дуплястих та найстаріших дерев.

У законі “Про природно-заповідний фонд України” наголошується, що на території природних заповідників забороняється мисливство, рибальство, лісокультурні роботи, вирубка дуплястих дерев, всі види екскурсій, крім пішохідних, біотехнічні заходи, сінокосіння механізованими засобами, туризм, інтродукція нових видів тварин і рослин, проведення заходів з метою збільшення чисельності окремих видів тварин понад допустиму науково обґрунтовану ємність угідь, збирання колекційних та інших матеріалів, крім матеріалів, необхідних для виконання наукових досліджень.

Серед іншого, у законі "Про захист тварин від жорстокого поводження" встановлюється заборона використовувати для умертвіння тварин пестициди з вмістом фосфіду цинку.

Крім того, у Кодексі про адміністративні правопорушення підвищуються штрафи за низку порушень вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.