Підвищення чисельності комахоїдних птахів в насадженнях стримує наростання масового розмноження шкідників / Фото dklg.kmu.gov.ua

Мета акції - допомога зимуючим птахам у вигляді установок годівниць і організації безперервного підживлення біля них, повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Для втілення акції лісівники розвішали по всій території області шпаківні та синичники. В середньому на одному гектарі розташовано 4-5 шпаківень. Адже багато видів птахів, просто не знаходять умов для гніздування в лісах. А завдяки годівницям збільшується відсоток птахів у лісах і, відповідно, йде поступове збереження лісу.

Найбільше роботи по виготовленню шпаківень для птахів виконали учнівські лісництва державних підприємств Великобичківського, Ясінянського, Рахівського, Міжгірського, Воловецького, Ужгородського та Довжанського лісових господарств.

Відео дня
Фото dklg.kmu.gov.ua

Наприклад, у Видричанській ЗОШ І-ІІІ ступенів, на базі якої працює шкільне лісництво, учні також долучаються до проведення акції. Учні 6-10 класів у шкільній майстерні за допомогою лісничого Богданськоголісництва «Рахівського ЛДГ» Миколи Грапенюка, оновили «житло» для птахів на території Богданського лісництва, зокрема в Богдані, урочищах Павлик і Млачин, а також біля школи. Такі ж заходи було зроблені юними лісівниками по всіх лісгоспах, де існують шкільні лісництва. Загалом вони охоплюють понад 400 учнів.

Лісівники Закарпаття розповідають, що практично всі шпаківні були заселені синицями й горобцями.

Підвищення чисельності комахоїдних птахів в насадженнях стримує наростання масового розмноження шкідників.

Збільшення популяції птахів - це довгий процес, який займає не один рік. Лише через кілька років можна буде робити перші висновки про успішність проекту і перевіряти, знизилася чи кількість пошкоджених лісів і чи стало більше птахів на Закарпатті.