REUTERS

Про це повідомляє Rosbalt.

Почувши тривожні крики самок, специфічно попереджають про тип хижака, самці реагують відповідно з типом крику самки, а не з криком хижака, який вони почули самі.

Мавпи діана, що живуть в Західній Африці, живуть групами, що складаються з одного самця-ватажка, його гарему з кількох самок і дитинчат. Коли поруч з'являється хижак, самець захищає свою групу, кидаючись на хижака і намагаючись його відігнати.

Відео дня

Про появу хижака або іншої небезпеки мавпи попереджають один одного тривожними криками. Крім «універсального» сигналу тривоги, попередження про будь-яку небезпеку (наближення іншої групи мавп, падаюче дерево), у мавп діана є два специфічних крики для попередження про хижаків. Один тип крику означає «Небезпека, внизу леопард!», а інший тип — «Небезпека, зверху хижий птах!».

Почувши один з двох сигналів, мавпи реагують відповідним чином: дивляться (або, у разі самців, кидаються) або вниз, або вгору. Таким же чином вони реагують, почувши звуки, які видають самі хижаки: гарчання леопарда або крики вінценосного орла (звичайного мисливця на мавп в Африці).

Читайте такожУ столичному зоопарку тварин переводять до теплих вольєрів (відео)

Крики, що попереджають про хижаків, видають і самці, і самки. При цьому тривожні крики характеризуються статевим диморфизмом (тобто відрізняються у самців і самок). Самці, хоча і видають тривожні сигнали самі, зазвичай не наближаються до хижака, поки до тривожних криків не приєднаються самки їх групи.

За словами вчених, самці сліпо довіряють самкам, оскільки прагнуть показати їм свою готовність захистити групу. Це, можливо, пояснюється тим, що захисна поведінка у самців і самок піддається дії різних видів відбору: у самців — дії статевого відбору (їм важливіше зберегти свою позицію господаря гарему, довівши самкам свою здатність їх захищати), а у самок — родинному відбору (їм важливіше захистити себе і дітей, залишивши самців розбиратися з хижаками).