Гавайский ворон / Фото San Diego Zoo Global

Про це повідомляє The National Audubon Society, що займається охороною природи і птахів зокрема.

Скорочення популяції характерного тільки для Гаваїв виду птахів почалося наприкінці 19 століття з прибуттям на острови фермерів, які вважали цих воронів загрозою для врожаю і знищували їх. Останній дикий Гавайський ворон помер в 2002 році, решта живих птахів утримувалися виключно в неволі.

Гавайский ворон / Фото San Diego Zoo Global

Вчені планують вже 17 листопада випустити на території природного заповідника Pu'u Maka'ala шістьох молодих гавайських воронів, вирощених у неволі. Цьому передували кілька років кропіткої роботи – починаючи від розведення самих птахів і закінчуючи отриманням необхідної документації для їхнього подальшого існування.

Відео дня

В рамках програми на території заповідника були побудовані два великих вольєра, щоб краще підготувати птахів до волі. Минулого тижня пташенят перевезли в перший вольєр, де їм доведеться провести найближчі шість тижнів, тренуючи м'язи для польоту. Потім їх переправлять у другій вольєр, розташований ближче до лісу, що дозволить птахам простіше акліматизуватися в своєму новому місці проживання.

Крім екологічного значення, програма має велике культурологічне значення – адже для багатьох корінних жителів Гаваїв ці ворони є покровителями сім'ї.

Птенец Гавайского ворона / Фото San Diego Zoo Global

Зазначимо, це вже не перший досвід порятунку зникаючих видів птахів у США - протягом останніх двох десятиліть американським екологам вдалося успішно відродити популяцію каліфорнійських кондорів, що також в свій час практично повністю зникли з дикої природи. Так, якщо в 1987 році таких птахів в дикій природі було всього 27, то до 2015 року їх налічувалося 268, ще 167 жили в неволі. У цьому ж році вперше кількість народжених на волі кондорів перевищила кількість померлих.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня 2016 року президент США Барак Обама оголосив про намір збільшити територію природоохоронної зони Національний морський пам'ятник Папаханаумокуакеа поблизу Гавайських островів більше, ніж у чотири рази.