ВР хоче заборонити використання ведмедів для притравки собак

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 260 з 351 народного депутата, зареєстрованого у сесійній залі.

Законопроектом забороняється використання ведмедів та вовків для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.

Крім того, забороняється використання для умертвіння тварин пестицидів із діючою речовиною фосфід цинку.

Відео дня

Також докумнтом забороняється полювання із використанням капканів.

Читайте такожРада хоче заборонити селекційний відстріл тварин у природних заповідниках

Відповідно до законопроекту на території природних заповідників забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об’єкти, а саме мисливство, рибальство, лісокультурна діяльність, рубка дуплястих дерев, усі види екскурсій, крім пішохідних, біотехнічні заходи, сінокосіння механізованим засобом, туризм, інтродукція нових видів тварин і рослин, проведення заходів із метою збільшення чисельності окремих видів тварин понад допустиму науково обґрунтовану ємкість угідь, збирання колекційних та інших матеріалів, за винятком матеріалів, необхідних для виконання наукових досліджень.

Законопроектом не дозволяються під час проведення заготівлі деревини вирубування та пошкодження насінників і плюсових дерев, а також дерев із гніздами рідкісних видів птахів, занесених до Червоної книги України (чорний лелека, скопа, орлан-білохвост та інші), дуплястих дерев, а також найстаріших дерев, що мають обсяг стовбура більш ніж 5 метрів.

Читайте такожУ зоопарку під Києвом ледь не помер ведмідь, якого відвідувачі нагодували своєю їжею

Документом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, в 10 разів підвищуються штрафи за порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин.

Також підвищено штрафи за незаконне вивезення з України або ввезення на її територію об’єктів тваринного й рослинного світу, у тому числі зоологічних і ботанічних колекцій, а також за порушення правил створення, поповнення, зберігання, використання або державного обліку зоологічних, ботанічних колекцій та торгівлі ними.

Законопроектом також в 10 разів підвищено штраф за стрільбу з вогнепальної чи холодної метальної зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії або пневматичної зброї калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, в населених пунктах і в не відведених для цього місцях, а також у відведених місцях із порушенням установленого порядку. Розмір штрафу складатиме від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією зброї й бойових припасів.