REUTERS

Біологи показали, що російські лісозаготівельні компанії на Далекому Сході активно беруть участь в захисті вимираючих рибних пугачів від зникнення, зберігаючи ті куточки лісу, де гніздяться ці птахи, йдеться в статті, опублікованій в журналі Bird Conservation International, передає РИА Новости.

"Для нас вкрай важливо, що лісозаготівельні компанії настільки серйозно ставляться до захисту ареалів проживання рибних пугачів. Як екологи, ми завжди намагаємося знайти баланс між інтересами економічного розвитку і захистом вимираючих видів, таких як наші пугачі. В даному випадку, виграють і те, і інше", - заявив Сергій Сурмач з Біолого-грунтового інституту ДВО РАН у Владивостоці.

Читайте такожВчені виявили у птахів здатність до утворення слів

Відео дня

Сурмач і його колега Джонатан Слот (Jonathan Slaght) з університету Міннесоти (США) прийшли до такого висновку, проаналізувавши те, як змінювалися ареали проживання рідкісних далекосхідних рибних пугачів (Bubo blakistoni) в останні роки.

Ці птахи, що мешкають не тільки на російському Далекому Сході, але і в лісах на західному узбережжі США, останніми роками знаходяться під загрозою вимирання через знищення їх гнізд та мисливських угідь – мілководь на берегах річок, відбувається через масову вирубку лісів, будівництво гребель та загат, а також браконьєрство.

Сурмач і Слот перевірили, чи достатньо тих заходів, які вживаються місцевими органами влади в Примор'ї, для захисту існуючих популяцій цих птахів і відновлення їх чисельності і розширення ареалів проживання.

Вивчивши колонії пугачів у володіннях компаній за допомогою маячків GPS, прикріплених до тіла птахів, і поговоривши з самим лісорубами, Сурмач і Слот з'ясували, що лісоруби знають про існування цих птахів. Вони намагаються не турбувати їх, не чіпаючи лісу вздовж берегів річок, де гніздяться пугачі, і вживають ряд інших заходів, консультуючись з екологами.