бабочка / zoopicture.ru

Багато видів метеликів можуть повністю зникнути в багатьох країнах Європи і в усьому світі через збільшення посушливості клімату, спричиненої глобальним потеплінням.

Про це повідомляють РИА Новости з посиланням на журнал Nature Climate Change.

"До того, як я почав це дослідження, я й не підозрював, що зміна клімату так сильно впливає і взагалі здатна вплинути на життя тварин та рослин. Якщо говорити про метеликів, чутливих до посухи, та, можливо, про інші види цих комах, то до середини століття багато з них можуть зникнути майже повсюдно. Для обмеження цих втрат, ми маємо почати відновлювати їх середовище проживання і знижувати обсяги викидів СО2", — заявив Том Олівер (Tom Oliver) з університету Ексетера (Великобританія).

Відео дня

За розрахунками Олівера та його колег, ймовірність виживання відразу 6 видів метеликів – сатирів, осадця Егерії, палемонів, білана капустяного, ріпакового та брукв'яного – близька до нуля, навіть якщо уряди всіх країн світу будуть вживати активних заходів з їх порятунку.

Британські екологи прийшли до такого тривожного висновку, проаналізувавши дані змін ареалів проживання цих комах протягом останніх років та їхню реакцію на різні кліматичні аномалії.

Вчені використовували дані, зібрані спільно з колегами в рамках проекту Butterfly Monitoring Scheme, учасники якого стежать за життям метеликів у 129 різних точках Великобританії.

Порівнявши, як комахи реагували на зміни клімату, Олівер та його колеги склали карти ареалів існування кожного виду метеликів в середині нашого сторіччя, використовуючи офіційні прогнози щодо зростання глобальних температур, підготовлені Міжурядовою групою експертів по зміні клімату (IPCC) при ООН.

Вчені не були готові побачити такі результати – ймовірність виживання всіх шести видів метеликів, які гостро реагують на нестачу води в навколишньому середовищі, дорівнювала нулю або була близька цього. Навіть коли Олівер та його колеги переключилися з несприятливого прогнозу на варіант, що передбачає зниження викидів СО2та захист екосистем, ця ймовірність підвищилася лише до 6-10% для більшості метеликів і до 42% в окремих випадках.

Чому наслідки зміни клімату настільки серйозні? Як пояснюють автори статті, для цього є кілька причин, у тому числі невеликі розміри та фрагментованість популяцій цих метеликів, а також повільна швидкість їх еволюції, яка не дозволить їм досить швидко пристосуватися до посушливого клімату 21-го століття.

Читайте такожВчені заявляють про зміни: потепління б'є нові рекорди, і зростання температури океану вже не зупинити

З цієї причини учені закликають владу Великобританії та інших країн посилити заходи з відновлення середовища існування для цих комах і знизити обсяги викидів парникових газів. Однак навіть це не гарантує того, що ці метелики або хоча б частина з них виживуть, зазначає Олівер.