Овсянка обыкновенная  / wikipedia.org

Такого висновку дійшли, вивчивши поведінку американських співочих горобців сімейства вівсянкових (Melospiza melodia), передає Lenta.ru з посиланням на журнал Behavioral Ecology.

Команда дослідників спостерігала за реакцією горобців-самців на запис співу іншого самця, відзначаючи, як часто птахи намагаються наблизитися до динаміка або атакувати його. Представники виду, які мешкали у мегаполісах, випередили за агресивністю сільських побратимів.

Читайте такожВчені виявили у птахів здатність до утворення слів

Відео дня

Спочатку вчені припустили, що поведінка птахів залежить від чисельності популяції в тому або іншому регіоні і доступності необхідних рослинних матеріалів для будівництва гнізда. Однак після експериментів з'ясувалося, що ключову роль відіграє кількість доступної їжі. Чим її більше, тим частіше співочі горобці переходять до нападу. Підтвердженням стало те, що сільські птахи ставали агресивнішими після появи на їхній території годівниць з їжею.

Вчені не змогли встановити, чи пов'язана агресія горобців із тим, що вони сприймають багату на їжу територію як більш цінну і прагнуть її захистити, або ж це їхня реакція на потенційних злодіїв.

Раніше висувалися припущення, що на поведінку міських птахів впливає сусідство з людьми.