REUTERS

Зміна клімату поставила під загрозу виживання джмелів у Північній півкулі - в Європі і Північній Америці.

Зростання температури змушує комах з родини справжніх бджіл залишати звичні ареали, але на північ, до більшої прохолоді, джмелі з невідомої поки причини не летять, пишуть біологи в статті для Science, передає Новое время.

Дослідження підсумували більш 423 тисяч спостережень за 67 видами джмелів, які тривали з 1901 року. З'ясувалося, що південна межа місць проживання комах зрушилася на близько 300 кілометрів на північ. У той же час північна межа збереглася, в результаті чого ареал проживання комах відчутно зменшився.

Відео дня

Читайте такожВчені заявили, що мідії стануть неїстівними у найближчі 100 років

Біологи припустили, що джмелі переносять спеку гірше, ніж, наприклад, метелики. Перші сформувалися на відміну від останніх не у тропічних областях, а в помірному поясі. Вчені запідозрили, що на півночі не вистачає потрібних джмелям рослин, або ж колонії комах занадто малі, щоб закріпитися на новому місці.

Дослідники закликали людей допомогти джмелям пережити кліматичні складності і не зникнути з лиця Землі. Біологи пояснили, що для цього варто висаджувати улюблені цими комахами рослини - малину, молочай, мелісу.