facebook.com/globalfinprint

Співзасновник Microsoft Пол Аллен (Paul Allen) пожертвував 4 мільйони доларів на потреби проекту Global FinPrint, повідомляє Lenta.ru з посиланням на портал Inquisitr.

Організатори називають Global FinPrint першим у світі глобальним відеодослідженням акул і скатів, що мешкають на коралових рифах. Таким чином вони розраховують зібрати дані щодо чисельності цих риб в акваторіях світу.

Проект стартує в серпні 2015 року, підрахунки будуть вести протягом трьох років. Дослідники розмістять камери на глибині від 10 до 100 метрів у трьох ключових географічних зонах: індо-тихоокеанській області, що включає в себе акваторії Індійського та Тихого океанів, тропічній зоні Атлантичного океану та поряд з островами, розташованими біля південного і східного узбережжя Африки.

Читайте такожЕкологи опублікували відео Великого Бар'єрного рифу, яке зняла черепаха

Перед кожною камерою поставлять невелику клітку з приманкою. Апаратура розрахована на запис до 80 хвилин відео. Якщо в цей період поблизу виявляться акули або скати, то запах приманки приверне їх до камери. Схожий метод використовується вченими при підрахунку кількості снігових барсів і тигрів у різних природних зонах.

Організатори розраховують, що отримані дані допоможуть їм у справі збереження акул і скатів від вимирання.

Читайте такожУ Росії повідомили про зростання популяції амурських тигрів

Проект очолили вчені з університету Стоуні-Брук і Флоридського міжнародного університету. До них приєдналися колеги з університету імені Джеймса Кука та Австралійського інституту морських досліджень (AIMS).

Пол Аллен пішов з Microsoft в 1983 році, зберігши за собою частину акцій і місце в раді директорів. Він заснував Microsoft разом з Біллом Гейтсом у 1975 році. Згідно з рейтингом журналу Forbes, розмір капіталу, що належить Аллену, становить 17,5 мільярдів доларів, за даними на 2015 рік.