REUTERS

Американські екологи провели масштабний аналіз стану популяцій білих ведмедів в Арктиці та прийшли до висновку, що ці топ-хижаки Заполяр'я можуть повністю зникнути до 2025 року, якщо людство не вживе заходів, йдеться в звіті Служби рибних ресурсів і дикої природи США, передає РИА Новости.

"Полярні ведмеді зараз знаходяться в надзвичайно небезпечному стані. Існує низка заходів, які ми можемо зробити для того, щоб уповільнити скорочення їх чисельності, проте в кінцевому підсумку єдиний спосіб врятувати їх полягає в зниженні обсягів парникових викидів", — пояснює Ребекка Ноблін (Rebecca Noblin) з фонду Polar Bears International.

Майже два десятки екологів під керівництвом Майкла Ранге (Michael Runge) з Центру вивчення дикої природи при Геологічній службі США в місті Лорел прийшли до такого висновку, простеживши за змінами в чисельності білих ведмедів і кліматичними процесами в Арктиці протягом останніх 20 років, і спробувавши поширити їх на наступні десятиліття.

Відео дня

Читайте такожЕкологи виявили в Якутії 11 білих ведмедиць із 16 ведмежатами

Під час цих розрахунків вчені розглядали два можливих сценарії, в одному з яких рівень викидів парникових газів залишався на поточному рівні, а в другому – з урахуванням тих зобов'язань, які були прийняті в рамках Кіотського протоколу і майбутніх заходів щодо уповільнення зміни клімату.

Парадоксальним і вкрай тривожним чином, обидва варіанти розрахунків показали, що чисельність білих ведмедів помітним чином скоротиться у найближчі роки через скорочення площі льоду, аварій нафтових танкерів та інших антропогенних катаклізмів і низки інших факторів. У першому випадку білі ведмеді ризикують повністю зникнути до 2025 року в результаті обвального скорочення чисельності у низці ключових популяцій на території Аляски та Сибіру.

Розкривши настільки тривожні масштаби загрози для білих ведмедів, екологи виробили низку заходів, які, як вони сподіваються, дозволять ведмедям знаходити їжу в голодні місяці та роки, допоможуть зменшити ступінь контактів між тваринами і людиною й уповільнити скорочення їх чисельності.

Читайте такожБіологи вважають, що на Землі почалося шосте масове вимирання тварин

Проте головна проблема, як підкреслюють автори доповіді, полягає не в антропогенних чинниках і нестачі їжі, а у зміні клімату та пов'язаних з нею скороченням площі морських льодів, де білі ведмеді живуть і добувають їжу. Цю проблему вирішити буде вкрай складно через те, що цьому заважають економічні інтереси низки країн світу.

"Головні гравці в цій політичній грі просто не можуть погодитися один з одним. Китай і США, у них є свої власні промислові та політичні інтереси, і у них, та й у світі в цілому, немає консенсусу на той рахунок, що слід робити і як ці заходи варто здійснити", — підсумовує Ігор Поляков з університету Аляски в Фейрбенксі (США).