moya-planeta.ru

Здатність до утворення слів досі вважалася винятковим умінням людини. Групі орнітологів з Швейцарії, Великобританії та Австралії вдалося довести, що володіють цим умінням і птахи, пише "Моя планета".

Читайте такожБіологи пояснили унікальні здібності папуг

Об'єктом дослідження стали птахи з родини горобиних - шилоклюві тимелії, які мешкають у посушливих районах Австралії. Акустичний аналіз їх щебетання виявив, що пернаті використовують два акустичні елементи: A і B (англ.), комбінуючи їх в стійкі сполучення: AB і BAB. Дослідницьким шляхом вчені установили, що для птахів це не безглуздий набір звуків, а примітивні слова, які вони вживають у певних ситуаціях. Так, повертаючись з польоту, тимелії видають комбінацію звуків AB, а коли спілкуються з пташенятами під час годування, використовують BAB.

Відео дня

Дослідники записали пташину "мову" і відтворювали для тимелій, стежачи за їх реакцією. Вони помітили, що, коли лунав сигнал для годування пташенят - BAB, птиці дивилися на свої гнізда. А коли вони чули "слово" AB - повертали голови в сторони підлітаючих родичів. Вчені вирішили поекспериментувати і вирізали з звукосполучення BAB перший звук, залишивши AB. Виявилося, що це звукосполучення виробляє той же ефект, що "привітання" підлітаючих птахів.

"Нам вперше вдалося переконатися, що здатність генерувати нове значення шляхом перестановки безглуздих звукових елементів існує не тільки у людини, - сказав співавтор дослідження Саймон Таунсенд з Цюріхського університету. - Незважаючи на те що два звукових сигнали структурно дуже схожі, вони вимовляються в абсолютно різних поведінкових контекстах, і птахи, що їх слухали, здатні вловлювати різницю".

Вчені сподіваються, що їхні висновки дозволять дізнатися більше про еволюцію людської мови і її перетворення з примітивного звуконаслідування в складну мовну систему.