REUTERS

Збір і поховання туш відбувається цілодобово, пише Сегодня.

Ветеринарне відомство країни говорить про те, що причиною мору сайгаків, занесених в Червону книгу країни, є пастерельоз - інфекційне захворювання, що виникає через зниження опірності організму до інфекції тварин.

Але таке захворювання кілька років тому вже вражало популяцію парнокопитних, і тоді його вдалося перемогти. Зараз тварини продовжують вмирати, і громадськість починає задаватися питанням, а чи не пов'язана епідемія з останньою аварією ракети-носія "Протон-М" на космодромі "Байконур", що сталася 16 травня.

Відео дня

Читайте такожУ Казахстані внаслідок епідемії загинули понад 90 тисяч сайгаків"У населення виникають панічні настрої з приводу можливого зв'язку цієї екологічної катастрофи з космічними дослідженнями і запуском "Протонів". Людям страшно за майбутнє своїх дітей, свого здоров'я, вплив гептилу (ракетне паливо. - ред.) на епідеміологічне за своїм рівнем зростання онкологічних захворювань", - написали активісти Казахстану під петицією, що вимагає негайного вжити заходів для порятунку сайгаків.

Версію про зв'язок захворювання з "Протоном" озвучують і вчені. Професор Мурат Нурушев заявив, що степові антилопи гинуть від гострої тимпанії рубця, що виникає від поїдання отруйних рослин або отруєних хімічними речовинами. Гинуть в основному самки, а їхні телята, які харчуються молоком, — живі.

Зараження рослин, вважають експерти, могло статися внаслідок згоряння "Протона-М" в щільних шарах атмосфери.

Як повідомляє РИА Новости, виконувач обов'язків голови Аерокосмічного комітету міністерства з інвестицій та розвитку Казахстану (Казкосмосу) Меирбек Молдабеков 26 травня заявив, що зв'язку між масовою загибеллю сайгаків в Казахстані і запусками ракет "Протон" з "Байконура" немає.