facebook.com/PoznyakiOsokorkiHarkovsky

У київському районі Позняки засипають озеро, щоб звести на його місці житловий будинок. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Невелика водойма є одним з місць традиційного гніздування качок, чайок і водяних куріпок, які виводять пташенят на болотистому мілководді. Зараз ділянку на перехресті проспекту Григоренка та вулиці Здолбунівської готують до початку будівельних робіт - засипають озеро.

Читайте такожКличко обіцяє скасувати дозвіл на будівництво на Осокорках

Відео дня

“Будівельний паркан навколо сусіднього озера з'явився буквально пару тижнів тому, а сьогодні я вже бачу там працюючу техніку, бульдозери, - розповідає киянин Євген. - Спочатку ми подумали, що це благоустрій занедбаної водойми, але ні - вже видно, що озеро засипають". Такий спосіб створення майданчика під будівництво звичний для столичного району Позняки: спочатку озера та болота засипають будівельним сміттям і піском, знижуючи рівень води і виводячи її в сусідні водойми, потім на намитому ґрунті починають будівництво.

facebook.com/PoznyakiOsokorkiHarkovsky
facebook.com/PoznyakiOsokorkiHarkovsky

Таблички, що сповіщає про замовника та підрядника будівельних робіт, біля ділянки немає. Але місцеві жителі в Фейсбук-співтоваристві району стверджують, що будуватимуть саме житловий будинок.

Екологічною стороною питання, схоже, ніхто не переймається: зараз весна і водоплавні птахи, які звили гнізда на озері, тільки-тільки вивели своїх пташенят на воду. Будівництво знищить їхні гнізда і погубить потомство.

“Пташенята зможуть відлетіти з гнізд тільки наприкінці липня - початку серпня, - говорить керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. - Якщо потривожити виводки до цього терміну, то дорослі особини, злякавшись, відлетять, а всі пташенята загинуть". Еколог також зазначив, що з цієї ж причини неможливо переселити птахів на іншу водойму.

Читайте такожБіля скандального паркану на Осокорках почалися сутички (фото, відео)

Нагадаємо, в липні 2014 року Кабмін ввів мораторій на перевірки екологічною інспекцією праці підприємств у рамках підтримки роботи малого і середнього бізнесу. У січні 2015-го мораторій був продовжений до кінця першого півріччя нинішнього року.