wikimedia.org

Про це повідомляється на сайті міністерства охорони природи Республіки Саха (Якутія), передають РИА Новости.

Кількість ведмедів, виявлених у минулі роки, не уточнюється.

Зазначається, що підрозділи міністерства охорони природи республіки — дирекція біоресурсів і особливо охоронюваних природних територій, Аллаіховська та Нижньоколимська інспекції охорони природи, протягом низки років активно беруть участь в проекті WWF Росії "Ведмежий патруль". Якутія є флагманом цього проекту в РФ. Дослідження необхідні для з'ясування стану тварин, занесених у Червону книгу.

Відео дня

Читайте такожВчені заявили, що зміна клімату в Арктиці - початок нової ери

Кожну весну в рамках проекту проводиться операція "Весняний слід" — у цей період білі ведмедиці з новонародженими ведмежатами залишають барлогу. Основні завдання патруля — моніторинг і превентивний захист від можливого браконьєрства.

"Обстежено частину материкового узбережжя Східно-Сибірського моря і всі шість островів архіпелагу Ведмежі острови. Виявлено 11 білих ведмедиць, які народили 16 ведмежат, в тому числі одна залягла в барліг на материку. Визначено, що на досліджуваній території перебувало не менше 37 білих ведмедів різного віку", — повідомляється на сайті.

Читайте такожПолярні ведмеді не зможуть прогодуватися на суші - вчені

Зазначається, що в Аллаіховському районі патрулювання проведено в приморських районах Хапташинського яру, річки Китисної та акваторії Східно-Сибірського моря на відстані до 15 кілометрів від берега. Слідів перебування білих ведмедів в районі на момент проведення робіт не виявлено.

Білі ведмеді внесені в список видів, що потрапили під загрозу зникнення, Міжнародного союзу охорони природи, червоної книги РФ і Республіки Саха (Якутія). Загальна чисельність білих ведмедів в російській Арктиці оцінюється в 5-6 тисяч особин, але точних даних щодо чисельності виду немає. У приполярних областях Північної півкулі Землі живуть всього близько 21 тисячі білих ведмедів. У Росії білий ведмідь постійно мешкає на просторі від Землі Франца-Йосипа і Нової Землі до Чукотки.