leopard-land.ru

Про це повідомила РИА Новости представник парку Марія Окулова. За її словами, через кілька років ця територія відновиться, але в 2015 році леопард тут навряд чи затримається.

У середу стало відомо, що природна пожежа на площі близько 2 тисяч гектарів бушує на території нацпарку "Земля леопарда" в Примор'ї, її вдалося локалізувати. Поліція Примор'я не виключає, що причиною великої пожежі міг стати навмисний підпал, і проводить розслідування.

"На даний час пожежа локалізована, і пряма небезпека для далекосхідних леопардів і амурських тигрів мінімізована. У той же час пожежа як і раніше побічно загрожує рідкісним кішкам. В результаті пожежі площа їх місцезростань скоротилася. Через кілька років ця територія зможе частково відновитися, проте цього літа леопард тут навряд чи затримається", — сказала Окулова.

Відео дня

Читайте такожЗа добу площа пожеж у Забайкаллі досягла майже 200 тисяч гектарів

За її словами, з упевненістю можна говорити, що в результаті пожежі загинула велика кількість дрібних тварин. Серед них могли бути єнотовидні собаки, лисиці, борсуки, а це безпосередній корм далекосхідних леопардів.

В останні тижні в багатьох регіонах Росії ускладнилася пожежонебезпечна обстановка. У Сибіру і в Забайкаллі вирують природні пожежі, що перекинулися на кілька десятків населених пунктів. Пожежі кілька разів відбувалися і в самому нацпарку. У квітні 2014 року велика пожежа площею 4 тисячі гектарів у "Землі леопарда" розпочався через пал трави. На початку квітня 2015 року пал сухої трави під час тактичних навчань на військовому полігоні знову призвів до займання у нацпарку. Минулого тижня тут також була зафіксована пожежа площею 7,3 га, її загасили.

Читайте такожМайже 4 тисячі тварин загинули під час пожеж у Хакасії

Національний парк "Земля леопарда" був створений в Примор'ї в 2012 році. На території парку мешкає рідкісний далекосхідний леопард, занесений в Міжнародну червону книгу. Далекосхідний (амурський) леопард — один з підвидів леопарда і найрідкісніша з великих кішок на планеті. У Росії він живе тільки в Примор'ї, а його чисельність в Росії, за останніми даними, становить 57 особин, більша їх частина живе в національному парку.