Фото Ron Offermans / Buiten-beeld / Minden Pictures / Corbis

Зоологи давно намагаються зрозуміти, як восьминогу вдається координувати рухи своїх восьми щупалець і не плутатися в них. Деякий час вважали, що раз у цих молюсків немає твердого скелета, то вони і не можуть досить добре контролювати роботу щупалець і тому не здатні до складних рухів, пише "Наука і життя".

Але кілька років тому Гая Леві та його колеги з Єврейського університету в Єрусалимі показали, що восьминіг здатний здійснювати складні маніпуляції, принаймні, однією "рукою". І все ж мозок навіть таких розумних безхребетних, як головоногі молюски, недостатньо складний, щоб управляти системою з восьми кінцівок. Було навіть висловлено припущення, що кожне щупальце у восьминогів забезпечене автономною нервовою системою, так щоб вони могли обійтися без вказівок з мозкового центру. І то сказати, з 500 млн нейронів, якими володіє восьминіг, у його руках зосереджена майже дві третини, так що їм є чим "думати".

Експерименти продовжилися, і їх результати навели дослідників на наступну модель: мозок тварини формулює загальну задачу, задає напрям руху, його мету, а ось деталі виконання лягають на щупальця, які вільні робити що завгодно, лише б мета була досягнута. Тобто окремо кожна восьминіжача "рука" володіє досить великим ступенем свободи, і сама по собі вона нікуди б свого господаря не привела, але всі разом вони роблять саме те, що потрібно.

Відео дня

У новій статті, опублікованій в Current Biology, зоологи доповнюють свою "теорію руху восьминогів". Виявилося, що у них напрямок руху не залежить від орієнтації тіла. Ми, наприклад, як і будь-які інші двосторонньо-симетричні тварини, перш ніж почати кудись йти, повинні певним чином розвернутися, зорієнтуватися в просторі. У восьминогів тіло теж має двосторонньою симетрією, однак при цьому повзти вони можуть абсолютно в будь-якому напрямку, не обтяжуючи себе тим, щоб повернутися в потрібну сторону.

З одного боку, це пов'язано з тим, що при білатеральній симетрії тіла щупальця восьминогів розташовані всі по колу, тобто розташування кінцівок у них радіально-симетричне. З іншого боку, як виявилося, головоногі при "ходінні" використовують просту, але досить гарну стратегію - вони відштовхуються лише від поверхні, скорочуючи і подовжуючи свої м'які, безкостисті "руки". При русі всі щупальця просто штовхають тіло молюска, мозку потрібно вибрати, яке з щупалець повинно спрацювати. Тому у восьминогів неможливо побачити узгоджений ритмічний рух кінцівок. Більшість тварин, так чи інакше, виробляє свій ритм з повторюваних рухів. У восьминогів ми можемо побачити якийсь регулярний малюнок рухів окремої "руки", але не у всіх кінцівок разом.