moya-planeta.ru

Два приматологи, африканець Гаель Гоболо і бельгієць Лівен Деврезе, вирушили в експедицію в новий національний парк Нтоку-Пікунда в Конго спеціально, щоб відшукати червоних колобусів Був'є, яких вчені не зустрічали з 1970 року, повідомляє "Моя планета".

Міжнародний союз охорони природи класифікує цей підвид як такий, що знаходиться під загрозою зникнення, в 2008 році була внесена позначка «Можливо, вимер». У 2007 і 2014 році надходила інформація про те, що хтось бачив цих рідкісних мавп на півночі Конго, але до цих пір не було ніяких доказів і тим більше фотоматеріалів, що підтверджують існування червоних колобусів Був'є.

Читайте такожРада заборонила пересувні зоопарки та дельфінарії без морської води

Відео дня

Завдяки підказкам місцевих мисливців натуралістам вдалося виявити двох нібито вимерлих приматів і зробити унікальний знімок, на якому зображена мати з дитинчам, що говорить про наявність як мінімум однієї пари зникаючих тварин репродуктивного віку. «Наші фотографії - перші в світі, і вони підтверджують, що цей підвид не вимер», - сказав Лівен Деврезе.

«Ми дуже раді, що Лівен та Гель змогли добитися своєї мети! Вони не тільки підтвердили факт існування червоних колобусів Був'є, але і змогли отримати дуже чітке велике зображення матері і дитини», - зазначила прес-секретар Товариства охорони дикої природи Фіона Майзельс. Вона додала, що існуванню цього підвиду мавп загрожує діяльність людини: сільське господарство, лісозаготівлі, будівництво доріг, полювання.

За підсумками експедиції натуралісти склали карту місцевості з зазначенням маршруту, зазначили місця в національному парку, де, за інформацією місцевих мисливців, можна побачити цих невловимих мавп.

Червоний колобус Був'є був вперше описаний в 1887 році. Він є ендеміком Республіки Конго, мешкає в заболочених лісах вздовж річки Бокиба. Дослідники знають про цих тварин дуже мало. Досі вони були відомі тільки по жменьці музейних експонатів, зібраних на рубежі XIX-XX століть.

Експедиція проходила на початку березня 2015 року, але фотографії і звіти про неї стали доступні лише тепер.