В процессе эволюции на их крыльях появились изображения, напоминающие глаза хищников / vokrugsveta.ru

Раніше вчені вважали, що візерунки на крилах метеликів відлякують хижаків, тому що являють собою поєднання кольорів і фігур, які їм не подобаються, повідомляє "Навколо світу". Проте фінські дослідники не погодилися з цією гіпотезою і з допомогою експерименту довели, що "очі" на крилах метеликів імітують очі хижаків і тим самим вводять в оману птахів.

Читайте такожОстанньому самцеві північного білого носорога дали цілодобову озброєну охорону

Вчені з Університету Ювяскюля у Фінляндії провели цікавий експеримент. На підлозі пташиної клітки вони розмістили монітор комп'ютера, на який вивели зображення личинки жука (борошняного хрущака). Потім вони запускали в клітку хижака - велику синицю і, коли вона нападала на зображення личинки, міняли картинку на моніторі і фіксували реакцію птиці. На дисплеї кожен раз показували одну з п'яти картинок: сову з відкритими очима, сову з закритими очима, метелика з зображенням на крилах, схожим на відкриті очі сови, того ж метелика з видозміненим, але контрастним зображенням на крилах, того ж метелика без "ока" на крилах. Птахи, як і очікували вчені, сильно реагували на вигляд сови з відкритими очима, але трохи сильніше вони реагували на зображення метелика з "очима" сови на крилах. На інші зображення бурхливої реакції не спостерігалося.

Відео дня

Отримані дані, на думку дослідників, показують, що великі синиці сприймають зображення на крилах метеликів як загрозу, тому що вони схожі на очі сов, які їдять цих птахів. Таким чином, гіпотеза про мімікрію пояснює результати експерименту краще, ніж гіпотеза про помітність "ока", роблять висновок вчені. Спираючись на отримані дані, дослідники припускають, що зображення на крилах метеликів з'явилися в результаті еволюції. Крім візерунків на крилах, метелики володіють цілим набором спеціальних пристосувань, що допомагають їм виживати.