REUTERS

Рання тепла весна може згубити борсуків та їжаків, які раніше строку стали виходити зі сплячки в уральських лісах.

Про це сказав ТАСС завлабораторією палеоекології Інституту екології рослин і тварин Уральського відділення РАН Павло Косінцев.

"Комахоїдні тварини, виходячи раніше терміну зі сплячки, не можуть знайти собі прожитку, оскільки всі комахи ще сплять. Тому ранньою весною їжаки та борсуки можуть загинути від голоду", - пояснив він.

Відео дня

Вчений зазначив, що потепління та нестача корму негативно позначаться і на самопочутті ведмедів, які також можуть прокинутися раніше строку. Допомогти тваринам буде складно, вважає Косинцев.

Читайте такожВчені розповіли про клімат в майбутньому: Землю чекають часті посухи і снігопади

"Їжаки, борсуки, ведмеді - одинаки. Встановити для них годівниці у лісі неможливо. Ведмеді харчуються м'ясом, яким люблять ласувати багато інших лісових хижаків. Розкидати в лісі жуків для їжаків - безглузде заняття", - сказав він.

За даними Гідрометцентру, зараз температура на Середньому Уралі тепліше норми на 4-5 градусів, повідомила сьогодні ТАСС головний синоптик Свердловської області Галина Шепоренко. "Така ситуація склалася через антициклон, який висить над нами вже близько семи днів", - сказала вона.

За даними орнітологів, на різке березневе підвищення температури першими відреагували жайворонки, які випередили граків і вперше за багато років стали першими провісниками весни. Зазвичай граки прилітають 15-19 березня, жайворонки - 15 квітня.