Лісові співуни виявилися лідерами безпосадкових перельотів

17:43, 02 квітня 2015
194 0

Невеликі лісові співуни виявилися чемпіонами безпосадочного перельоту - за 2-3 дні вони долають відстань понад 2 700 км.

Певун может пролететь без остановки почти 3 тыс. км. / vk.com

Таке відкриття вдалося зробити групі зоологів з Канади і США, повідомляє "Наука і життя". Невелика співоча пташка з ряду горобцеподібних, маса тіла якої ледь перевершує пальчикову батарейку, гніздиться на півночі Північної Америки, а зиму проводить на півночі Південної Америки. Під час міграції птахи летять над Атлантикою без зупинки.

Біологи давно припускали, що співуни здатні здійснювати величезні перельоти - по-перше, досить порівняти, де знаходяться місця їх гніздування і зимівлі, а, по-друге, занадто вітряну, штормову погоду вони іноді сідають відпочивати на кораблі, які трапляються їм посеред океану. Ці припущення вдалося підтвердити прямим спостереженням.

Райан Норріс з Університету Гуэлф і його колеги причипили геолокатори близько 40 співунам, спійманих в канадській Новій Шотландії і американському Вермонті. Сам пристрій важив всього близько півграма, так що птахи не повинні були відчувати від нього ніякої незручності. Геолокатори відстежували рівень освітленості, який змінювався разом з географічною широтою, так що дослідники могли визначити місце розташування птахів з точністю від 32 до 64 км.

У статті в Biology Letters публікують досить фантастичні цифри: за 2-3 дні птиці здійснювали безпосадочний переліт довжиною від 2 270 до 2 770 км

Мігруюча звичайна кам'янка також без зупинок пролітає більшу відстань, але вона і за розміром більша за співунів. З іншого боку, альбатроси і крячки накручують набагато більший кілометраж, але, знову ж таки, якщо врахувати розміри тіла, а також те, що співуни не зупиняються на відпочинок, їх результат виявляється просто видатним.

Така подорож вимагає відповідних ресурсів, тому перед перельотом співуни, які важать всього 12 грамів, наїдаються так, що подвоюють масу тіла, стаючи схожими на оперені кульки.

Однак зоологам не вдалося поки з'ясувати, чому ці птахи летять прямо над океаном, а не вздовж узбережжя.

Також відомо, що ті особини, які гніздяться на Алясці і заході Канади, під час міграції спочатку летять на схід, а вже потім на південь, так що їх маршрут в сумі становить 4 800 км. Хоча, швидше за все, першу половину подорожі вони пролітають із зупинками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter