REUTERS

Про це повідомив керівник дослідницького колективу Джордж Чорч (George Church) із Гарварда пише Lenta.ru із посиланням на The Sunday Times.

Вчені скористалися інструментом редагування геному CRISPR. «Ми працювали насамперед із генами, що відповідають за виживання організму в умовах низьких температур: генами вовняного покриву, великих вух, підшкірного жиру і, насамперед, гемоглобіну. Зараз у нашому розпорядженні є здорові клітини слона із фрагментами ДНК мамонта. Ми поки що не представили результати цього досвіду у рецензованому науковому журналі, але збираємося зробити це найближчим часом», - розповів генетик.

Читайте такожПрезидент Зімбабве оскандалився через слонів і лева у святковому меню

Відео дня

Чорч - один із найбільш іменитих противників клонування мамонтів за допомогою виявлених у вічній мерзлоті останків. Вчений вважає більш розумним поетапне відтворення всього геному давніх тварин - за фрагментами ДНК, що збереглися у вічній мерзлоті, які вставляються у клітини їхніх найближчих родичів - індійських слонів.

На думку Чорча, мамонти (і навіть їхні неточні копії) відіграють важливу роль у стабілізації екосистеми сибірської тундри, якій загрожує танення вічної мерзлоти.

Читайте такожУ США помер останній самець північного білого носорога

Однак далеко не всі вчені підтримують відродження мамонтів. «Зараз загрожує вимирання вже африканським та індійським слонам. Навіщо повертати з того світу ще одного слона, коли ми навіть живі види не можемо врятувати від знищення? Краще витратити гроші на захист того, що ми маємо, а не на тварину, яка зникла тисячі років тому», - заявив експерт зі стародавньої ДНК професор Алекс Грінвуд (Alex Greenwood).

Раніше УНІАН повідомляв, що корейські та російські вчені разом будуть клонувати мамонта.