daurzapoved.com

Співробітники державного природного біосферного заповідника "Даурський" в Забайкальському краї вперше в Росії почали вивчати життя вовків із використанням обладнання, що передає дані смс-повідомленнями. Про це сьогодні ТАСС повідомили в прес-службі заповідника.

"Спеціальний нашийник з передавачем, який щогодини передає смс-повідомлення з інформацією про місцезнаходження звіра, повісили на однорічного вовка", - додали в заповіднику.

Як уточнив заступник директора заповідника Вадим Кирилюк, нашийник розроблений фахівцями Інституту проблем екології та еволюції імені А. Н. Северцова Російської академії наук. "Його вартість - близько 15 тисяч рублів. Прилад куплено за рахунок коштів федерального бюджету", - сказав Кирилюк.

Відео дня

Читайте такожУ Росії почали підрахунок амурських тигрів у "ручному режимі"

Вчені впевнені, що інформація смс-повідомлень дозволить з'ясувати основні маршрути вовка і встановити вздовж них фотопастки для визначення складу зграї. Поступово стане зрозумілим ареал її проживання. У планах екологів - позначити волков з інших зграй, щоб дізнатися, як контактують різні групи хижаків.

daurzapoved.com

У 2013 році в Даурському заповіднику почалося дослідження степових вовків і монгольських антилоп-дзеренів за допомогою супутникових передавачів. Вчені вважають, що дистанційне спостереження за життям тварин дозволить оцінити розміри ділянок проживання зграй, особливості їх сезонного переміщення, залежність від міграцій і наявності диких копитних, інші характеристики біології хижака.

Державний природний біосферний заповідник "Даурський" з 1994 року входить в однойменний міжнародний заповідник "Даурія". Крім нього, в міжнародний біосферний резерват включені державні заповідники "Монгол Дагуур" (Монголія) і "Далайнор" (Китай). Загальна площа охоронюваних природних територій перевищує 17 тисяч кв км. Їх окремі ділянки знаходяться в переліку ключових водно-болотних та орнітологічних територій планети.