Ілюстрація / REUTERS

Дослідники з Університету Ексетера і морської лабораторії Плімута (Велика Британія) у співпраці з дослідницькими лабораторіями Грінпіс шукали синтетичні частинки довжиною менше п'яти міліметрів, включаючи мікропластик, у 102 морських черепах в Атлантичному і Тихому океанах і Середземному морі.

Синтетичні частинки були виявлені в усіх черепахах, найбільш поширеними з яких стали волокна одягу, автомобільні шини, фільтри сигарет, канати й рибальські тенета. Результати дослідження опубліковані в журналі Global Change Biology, передає Naked Science.

"Вплив цих частинок на черепах поки точно не визначений - їх невеликі розміри дозволяють їм проходити через кишечник, не блокуючи його, як часто буває з великими пластиковими фрагментами. Проте подальші дослідження повинні бути зосереджені на тому, чи впливає мікропластик на організми на більш важливому рівні. Наприклад, ці частинки можуть переносити забруднюючі речовини, бактерії чи віруси, або впливати на черепаху на клітинному чи субклітинному рівні", - пояснює доктор Емілі Дункан, провідний автор статті й співробітник Ексетерського університету.

Відео дня

Читайте такожШлунки птахів набиті пластиком: вчені назвали головну причину загибелі буревісників (відео)

Усього в досліджуваних черепахах було виявлено понад 800 синтетичних частинок, проте дослідники перевіряли тільки частину кишечника кожної тварини, тому загальна кількість частинок приблизно в 20 разів більше. Вченим не відомо, як саме синтетичні частинки потрапляють в організм черепах: серед імовірних джерел - забруднена морська вода та їжа.

Черепахи з найбільшою кількістю синтетичних частинок виявлені в Середземному морі, яке, як стверджують науковці, має більш високий рівень забруднення, ніж Атлантичний або Тихий океани, однак масштаб і методологія цього дослідження не дозволили провести докладні географічні зіставлення.

"Незважаючи на те, що це дослідження успішне, виявлення мікропластика в кишечнику кожної черепахи, яку ми досліджували, важко назвати успіхом. За роки роботи ми знаходили синтетичні речовини майже у всіх видів морських тварин: від крихітного зоопланктону до рибних личинок, дельфінів і тепер черепах. Наше дослідження дає більше доказів того, що всі ми повинні зменшувати кількість пластикових відходів, що виділяються у Світовий океан, і зберігати чисті, здорові і продуктивні води для майбутніх поколінь", - стверджує доктор Пенелопа Ліндек з Плімутської морської лабораторії.

Раніше УНІАН повідомляв, що в шлунку мертвого кашалота, якого викинуло на берег в національному парку Індонезії, виявили майже 6 кг пластикового сміття. Ця знахідка шокувала екологів.