Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні законопроект про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Як передає кореспондент УНІАН, за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№ 6598) проголосували лише 154 народних депутата.

Також парламент не підтримав пропозицію відправити законопроект на доопрацювання у профільний комітет або автору, тому проект вважається відхиленим.

Відео дня

Метою ухвалення законопроекту була імплементація положень міжнародних угод та директив Євросоюзу у сфері охорони фауни та флори.

Читайте такожКішок й кошенят били палицями та рубали лопатами: у Харкові напали на міні-притулок для тварин (фото)

Законопроектом пропонувалося надати право органам Національної поліції складати протоколи за фактами жорстокого поводження з тваринами, а також право поліції під час складання протоколу про адміністративне правопорушення у разі жорстокого поводження з тваринами тимчасово вилучати тварину. Під час тимчасового вилучення тварини працівник поліції був би зобов’язаний забезпечити передачу тварини у притулок для тварин або громадській організації, статутною метою якої є захист тварин від жорстокого поводження, на відповідальне зберігання.

Законопроектом планувалося встановити, зокрема, що тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; попередження або накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 70 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня Верховна Рада направила на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи цей проект закону. Перед цим депутати не змогли ухвалити його у першому читанні чи направити на доопрацювання у профільний комітет.

8 листопада Верховна Рада перенесла на 20 листопада голосування за законопроект.

Законопроектом, зокрема в законі "Про тваринний світ" пропонувалося встановити, що види тварин, які не занесені до Червоної книги України, але є рідкісними або такими, що перебувають під загрозою зникнення на території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, можуть заноситися до Переліку видів тварин, що підлягають охороні на цих територіях.

У законі "Про захист тварин від жорстокого поводження" планувалося уточнити визначення жорстокого поводження з тваринами, а також дати визначення каліцтву та тілесному ушкодженню тварини. Регулювання чисельності диких тварин і тварин, які не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин мало б здійснюватися методом біостерилізації з подальшою вакцинацією та кліпсуванням.

Читайте такожВ Україні пройшла масштабна акція за права тварин (фото, відео)

Крім того, передбачалося заборонити використання та утримання ведмедів, тхорів, борсуків, котів, собак, та вовків на мисливських випробувальних станціях, а також для проведення іспитів, змагань і притравки мисливських собак.

Проектом передбачалася заборона використання тварин як мішені при навчанні у стрільбі або у змаганнях із стрільби.

Також пропонувалися зміни до правил поводження з тваринами в сільському господарстві, скотарстві, у рибному господарстві, при отриманні продукції тваринного походження.

Низка змін мала б бути внесена до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до Кримінального кодексу України. Зокрема було б встановлено, що жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, в тому числі безпритульними, а також цькування тварин одна на одну чи на інших тварин, якщо ці дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, насильницькі дії у відношенні до тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються позбавленням волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварин або без такої. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією тварин, або без такої. Дії, вчинені з особливою жорстокістю, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією тварин, або без такої.