Сьогодні Держспоживслужба почала оформлення документів на розмитнення овець, які два тижні пробули у вантажівці без їжі і води в порту «Чорноморськ», а потім були направлені до Вінницької області, де їх планували утилізувати. Про це повідомила прес-служба відомства.

Відео дня

Читайте такожНа Одещині створять екоферми для овець, які два тижні пробули у вантажівці без їжі і води (відео)

Зокрема, 9 листопада від представника власника овець, які були повернені турецькою стороною і зараз містяться на території Тульчинського філії держпідприємства «Укрветсанзавод», через «єдине вікно» зареєстровано заяву про видачу Держспоживслужбі ветеринарних документів на розмитнення.

«Фахівці Південно-Західної регіональної служби державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті почали процедуру оформлення документів», - повідомили в прес-службі.

Згідно із заявкою власника, після розмитнення овець планують розмістити на карантинний майданчик, який розташований в Одеській області.

Відзначається, що це питання порушувалося сьогодні на зустрічі першого заступника голови Держспоживслужби Андрія Жука із зоозахисниками, яких він запевнив у максимальному сприянні в рамках законодавства. За його словами, у відомстві проводиться внутрішня перевірка щодо ситуації з поверненням овець у порт «Чорноморськ», для чого створено робочу групу. Вона перевірить дотримання законодавства України при проведенні карантину, перевезення, утриманні і оформленні документів на овець, призначених спочатку для експорту до Туреччини.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня з України до Туреччини відправили вантаж з понад 300 вівцями, а вже 12 жовтня їх повернули назад. Офіційно Туреччина не пояснила причину повернення вантажу з вівцями.

Тварини у вантажівці в неналежних умовах стояли в морському порту «Чорноморськ» в Одеській області близько двох тижнів. Багато овець були в тяжкому стані, деякі померли. Вдень 27 жовтня тварин вивезли з порту для сортування і відвантаження.

Після протестів активістів і зоозахисників овець привезли до Тульчина Вінницької області і вивантажили для обстеження.

5 листопада в Держпродспоживслужбі заявили, що, за попередніми результатами досліджень, небезпечних інфекційних хвороб у овець не виявлено. 6 листопада волонтери заявили, що мають намір в Одеській області створити екоферму для тих овець, що вижили.

Одеська поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом неналежного утримання тварин у порту «Чорноморськ».