Ілюстрація \ REUTERS

В Одеській області мають намір створити екоферми для овець, які два тижні пробули у вантажівці без їжі та води в морському порту «Чорноморськ», а потім були направлені до Вінницької області, де їх планували убити.

Читайте такожДержпродспоживслужба посилила вимоги до перевезення тварин після скандалу з "замурованими" вівцями

Як передає кореспондент УНІАН, про це на спільній прес-конференції заявили волонтери. За словами зоозахисниці Юлії Ігнатенко, порятунком отари займаються одеські, київські та вінницькі волонтери, а також на волонтерських засадах - ветеринарні лікарі. З отари, яка спочатку налічувала понад 300 особин, під час доставки до Тульчина, в облаштований на території утильзаводу загін, були живі 259, а зараз - лише 236.

Як пояснила Ігнатенко, тварини були виснажені, зневоднені, й, незважаючи на посилене лікування, ще частина загинула після прибуття до Вінницької області.

За словами голови комісії з питань освіти, спорту, культури та туризму Одеської міської ради Олега Етнаровича, для порятунку овець планується створити екологічну ферму. Він підкреслив, що не йдеться про бюджетні гроші, кошти виділять меценати.

За його словами, ділянка під ферму знаходиться на 16-му км Київської траси. На цій території є ангар, місце для випасу овець, розвинена інфраструктура, парк.

Як зазначила адвокат Жанна Потапова, зараз власницею овець залишається Олена Севинч - директор підприємства «Украніксар» (Дніпропетровська область), з якою вже укладено попередній договір про передачу тварин до Одеської області. Адвокат також додала, що успіх проекту багато в чому залежить від участі Держпродспоживслужби. Зараз відомство наполягає на проведенні додаткових аналізів, на які необхідно 187 тис. грн.

«Хоча є міжнародні сертифікати, згідно з якими вівці здорові, й немає необхідності в проведенні додаткових досліджень, Держпродспоживслужба наполягає на додатковому зборі документів. Ми сподіваємося, що чиновники не будуть перешкоджати виведенню овець із митного режиму», - сказала Потапова.

Як уточнила волонтер Вікторія Казаченко, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа заявив, що вартість досліджень (187 тис. грн) зобов'язаний сплатити власник тварин.

«Якщо ж коштів на це не буде, вівці перейдуть у власність держави та їхня подальша доля - під питанням», - підкреслила Казаченко.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня з України до Туреччини відправили вантаж із понад 300 вівцями, а вже 12 жовтня їх повернули назад. Офіційно Туреччина не пояснила причину повернення вантажу з вівцями.

Тварини у вантажівці в неналежних умовах стояли в морському порту «Чорноморськ» в Одеській області близько двох тижнів. Багато овець були в тяжкому стані, деякі померли. Вдень 27 жовтня тварин вивезли з порту для сортування та відвантаження.

Після протестів активістів і зоозахисників овець привезли до Тульчина Вінницької області й вивантажили для обстеження.

5 листопада в Держпродспоживслужбі заявили, що, за попередніми результатами досліджень, небезпечних інфекційних хвороб у овець не виявлено.

Одеська поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом неналежного утримання тварин у порту «Чорноморськ».