На Вінничині розвантажили фуру із голодуючими через бюрократію вівцями / фото UAnimals

Відтепер Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів видаватиме документи на живих тварин лише після перевірки умов транспортування, а завантаження тварин можливе лише з відеофіксацію.

Відповідні зміни були впровадженні наказом Держпродспоживслужби № 887 від 31 жовтня, повідомляє прес-служба відомства.

«Відтепер ветеринарні документи на живих тварин будуть видаватися лише після перевірки транспортних засобів та умов транспортування. У разі, якщо транспорт або умови перевезення не відповідають Правилам транспортування тварин, зокрема в частині дотримання вимог мінімальної площі на одну тварину, то ветеринарні документи видаватися не будуть», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Відповідальними за виконання наказу визначено начальників територіальних органів Держпродспоживслужби і регіональних служб Держветсанконтролю та нагляду на державному кордоні і транспорті або особи, які виконують їхні обов’язки.

Читайте такожЗоозахисники збираються викупити «чорноморських» овець

Крім того, наказ зобов’язує забезпечувати відеофіксацію під час завантаження тварин для документування процесів, у тому числі на предмет відповідності вимогам законодавства щодо ідентифікації тварин.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня з України до Туреччини відправили вантажівку із близько 300 вівцями, а вже 12-го їх повернули назад. Офіційно Туреччина не пояснила причину повернення вантажу з вівцями.

Тварини у вантажівці стояли у морському порту «Чорноморськ» в Одеській області близько двох тижнів. Багато овець були у тяжкому стані, деякі померли. Вдень 27 жовтня тварин вивезли з порту для сортування та відвантаження.

Після протестів активістів та зоозахисників овець привезли до Тульчина Вінницької області та вивантажили для обстеження. За час утримання в контейнерах померли 54 тварини.

Одеська поліція відкрила два кримінальних провадження за фактом неналежного утримання тварин у порту «Чорноморськ».

29 жовтня під стінами Одеської обласної прокуратури волонтери, активісти та зоозахисники вимагали покарати винних у вбивстві овець, які майже два тижні провели у вантажівці без їжі та води.