Ілюстрація \ REUTERS

Уряд Китаю дозволив використання тигрової кістки та рогу носорога в наукових і медичних цілях.

Читайте такожПрем'єр Угорщини "всиновив" носорога і просить обрати йому ім’я (відео)

Також влада Піднебесної дозволила торгувати раніше забороненими предметами при наявності дозволу, який буде видатися "в особливих випадках". Останні 25 років у країні діяла заборона на будь-яке використання та торгівлю рогом носорога і кістками тигра, повідомляє ЕНВ з посиланням на South China Morning Post.

Відео дня

"В особливих випадках, при необхідності торгівлі або використання тигрової кістки, рогу носорога або будь-яких товарів, що їх містять, необхідно звертатися за дозволом в уряд", - прокоментували в Держраді КНР.

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) вже засудив рішення китайського уряду. За словами голови організації Маргарет Кіннейрд, новий акт уряду КНР "буде мати руйнівні наслідки для всього світу". "Легалізація торгівлі цими "товарами" є величезною перешкодою для реалізації зусиль з захисту тигрів і носорогів в дикій природі", - заявила Кіннейрд.

Згідно з повідомленням уряду Китаю, отримати кістку тигра або ріг носорога в медичних цілях зможуть лікарі, які мають сертифікат Державного управління традиційної китайської медицини. Також подати заявку на отримання дозволу зможуть вчені, які займаються дослідженнями, для проведення яких необхідні останки тигрів або носорогів. Зокрема, це можуть бути генетики, уточнили в Держраді КНР. При цьому, як повідомили в прес-службі уряду, використовувати останки тварин вчені зможуть тільки за призначенням.

При цьому, постановою уряду обмежуються характеристики рогів носорогів і кісток тигрів, які видаються лікарям і вченим. "Роги носорога для медичного використання можна отримати тільки від розведених у неволі особин, кістки тигра – тільки після природної смерті тварин", - повідомили в прес-службі.

Урядовим актом також дозволяється дарувати останки стародавніх тигрів, носорогів приватним особам. Правда, перед даруванням чи передачею у спадщину "антикваріат" необхідно буде зареєструвати в Держраді.

Маргарет Кіннейрд зазначає, що, оскільки ознаки "антикваріату" точно в постанові уряду не визначені, це створить плутанину у самих представників влади, що, в підсумку, на її думку, призведе до розширення ринку частин тигрів, носорогів в КНР.

WWF закликав уряд Китаю зберегти заборону на торгівлю тигровою кісткою і рогом носорога. В організації вважають, що її необхідно розширити, обмеживши торгівлю всіма частинами тигра.

Влада Китаю заборонила використання та торгівлю тигровою кісткою і рогом носорогів у 1993 році після приєднання до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. З ратифікацією конвенції використання тигрової кістки та рогу носорога було виключено з традиційної китайської медицини.

"Кістки тигра і роги носорогів більше не повинні використовуватися в медикаментах, – йдеться в документі. – Уряди заохочують дослідження заміщення лікарських засобів з використанням тварин, які перебувають під загрозою зникнення".