Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів сьогодні заявила про намір провести внутрішню перевірку ситуації з вівцями, яких експортували до Туреччини, але потім повернули до України.

Відео дня

Читайте такожУ Києві зоозахисники влаштували пікет через скандал із "замурованою" отарою овець (фото, відео)

Як повідомила прес-служба відомства, відповідний наказ № 881 голова Держпродспоживслужби підписав 29 жовтня.

"У зв’язку з поверненням вантажу овець у кількості 300 голів, які були експортовані до Турецької Республіки з Дніпропетровської області, що призвело до виникнення значного суспільного резонансу, та з метою перевірки дотримання вимог закону «Про ветеринарну медицину» та закону України «Про жорстоке поводження з тваринами» Держпродспоживслужба проводить перевірку зазначених фактів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з цією метою створена робота група, яка впродовж двох тижнів повинна забезпечити проведення перевірки дотримання вимог чинного законодавства України при проведенні карантинування та оформлення документів на поголів’я овець, призначеного для експорту до Туреччини, державними органами та установами, що входять до сфери управління Держпродспоживслужби.

Як повідомляв УНІАН, у порту «Чорноморськ» майже два тижні стояла не пропущена в Україну фура з 300 вівцями романівської породи. Тварин тримали без їжі і води.

За словами власника вантажу - директора компанії «Украніксар» Олени Севинч, до Туреччини фура була відправлена поромом 6 жовтня, але одержувач за вантажем не з'явився. Тому, без проходження митного контролю, фура з вівцями була відправлена назад в Україну, а в порт «Чорноморськ» прибула 12 жовтня.

Ветеринари заборонили в'їзд вантажу в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними.

25 жовтня ситуацію з отарою овець розглянули на спеціальному засіданні комісії в Чорноморській міськраді. Комісія обіцяла до ухвалення остаточного рішення створити на території портового терміналу карантинний майданчик, де можна розмістити тварин, відокремивши живих особин від загиблих, а також забезпечити вівцям доступ до корму і води.

26 жовтня Держпродспоживслужба заявила, що ухвалила рішення про утилізацію, а ввечері активісти перекрили дорогу біля порту «Чорноморськ» і до ранку 27 жовтня блокували фуру з вівцями, яких вночі намагалися вивезти до Вінницької області на утилізацію.

Потім активістам довелося розблокувати фуру, яку відправили до Тульчинського держпідприємства «Укрветсанзавод». Частина волонтерів супроводжувала вантажівку в Винницьку область. Пізніше Держспоживслужба заявила, що овець, які вижили, відокремлять від загиблих і обстежать.

Поліція відкрила кримінальні провадження - за ст. 251 (порушення ветеринарних правил) і ст. 299 (жорстоке поводження з тваринами) Кримінального кодексу України.