Намагаються хоч мінімально напоїти тварин водою / facebook.com/UAnimals

В Одеській області активісти не пропускають з морського порту «Чорноморськ» скотовоз з отарою овець, яку відправляють на утилізацію.

Як передає кореспондент УНІАН, активісти, що перекривають дорогу, не пропускають фуру з 300 тваринами, частина яких після двотижневого перебування на причалі порту, загинула від голоду і спраги.

Держспоживслужба хоче направити машину в Вінницьку область на спеціалізоване підприємство, де тварин утилізують.

Відео дня

Зокрема, овець у напіввідкритому скотовозі вивезли за територію порту.

Активісти, які перекрили дорогу, вимагають, щоб чиновники прийняли рішення про поділ овець - мертвих відокремили від живих. Протестувальники побоюються, що у Вінницькій області будуть утилізовані всі 300 овець. Вони також наполягають: якщо отара потенційно небезпечна, то везти її через кілька регіонів України не можна.

Представник регіонального підрозділу Держспоживслужби намагався переконати громадських активістів пропустити фуру, але поки що безрезультатно. Він стверджує, що умертвити необхідно всіх - і живих, і мертвих.

Читайте такожЯк вівці стали жертвами бюрократії (рос.)

За словами еколога Івана Русєва, за такої постановки питання ті, що ще живі, приречені на загибель.

«Як показує практика й історія епізоотологічного моніторингу, на тлі ослаблення організму тварин, можлива активація небезпечних інфекційних захворювань, які дрімаючих в організмі. Відповідальність ветслужби і митниці просто безпрецедентна...», - зазначив еколог.

Як повідомляв УНІАН, у морському торговому порту «Чорноморськ» (Одеська область) майже два тижні стоїть не пропущена в Україну фура з 300 вівцями романівської породи, з яких більше половини загинули від голоду і отруєння трупною отрутою. За словами власника вантажу - директора компанії «Украніксар» Олени Севинч, до Туреччини фуру було відправлено поромом 6 жовтня, але одержувач за вантажем не з'явився. Тому, без проходження митного контролю, фуру з вівцями було відправлено назад в Україну, а в порт «Чорноморськ» вона прибула 12 жовтня.

Ветеринари заборонили в'їзд вантажу в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними.

25 жовтня ситуацію з отарою овець розглянули на спеціальному засіданні комісії в Чорноморській міськраді. Комісія обіцяла до прийняття остаточного рішення створити на території портового терміналу карантинний майданчик, де можна розмістити тварин, відокремивши живих особин від загиблих, а також забезпечити вівцям доступ до корму і води.

Втім, 26 жовтня стало відомо, що Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів вирішила утилізувати тварин через загрозу поширення особливо небезпечних хвороб.