Чиновники не хочуть брати на себе відповідальність та випускати зачинених у порту Чорноморська овець / Скриншот - ТСН

Отару овець, які вже понад два тижні повільно помирають від голоду та спраги у зачиненій фурі на території Чорноморського портового термінала (Одеська область), так і не випустили, попри вчорашнє рішення спеціальної комісії. Активісти, що намагаються врятувати тварин, перекрили дорогу на знак протесту.

Читайте такожУ порту Чорноморська облаштують спеціальний майданчик для овець, що «застрягли» на митниці

Про це йдеться в сюжеті ТСН. Зазначається, що вчора пізно увечері волонтери разом з працівниками порту збудували огорожу та зробили імпровізований загін для тварин. На територію цього загону зарулила фура з вівцями, але випустити тварин звідти ветеринари не дозволили.

За їх словами, тварин мають вивантажувати фахівці зі спеціальним обладнанням, у захисних костюмах. Живих тварин треба обробити та відділити від мертвих. Як з’ясувалося, зробити це нікому.

«Керівництво порту говорить, що це повинна оплатити господиня. У неї немає фінансової можливості це зробити. Далі я подзвонила рятувальникам. У них є спеціальне обладнання, спеціально навчені люди, щоб провести цю роботу. Але керівництво порту має звернутися до керівників рятувальників. Але за неофіційною інформацією – це не вся ситуація. Люди розповідають, що трупи викидають в море», - розповіла зоозахисник «Animal SOS Odessa» Вікторія Козаченко.

Рішення спецкомісії, яка постановила випустити тварин у загін, як виявилось, мають лише рекомендавчий характер.

Наразі зачинена вантажівка з вівцями стоїть посеред збудованого загону. Жодна зі служб не хоче брати на себе відповідальність та випускати тварин, а власниця та зоозахисники робити це не мають права.

Як повідомляв УНІАН, у морському торговому порту «Чорноморськ» (Одеська область) майже два тижні стоїть не пропущена в Україну фура з 300 вівцями романівської породи, з яких більше половини загинули від голоду і отруєння трупною отрутою.

За словами власника вантажу - директора компанії «Украніксар» Олени Севинч, фуру було відправленно паромом до Туреччини 6 жовтня, але одержувач за вантажем не з'явився. Тому, без проходження митного контролю, фуру з вівцями було відправлено назад в Україну, а в порт «Чорноморськ» вона прибула 12 жовтня.

Ветеринари заборонили в'їзд вантажу в Україну, заявивши, що вівці можуть бути потенційно небезпечними.

25 жовтня ситуацію з отарою овець розглянули на спеціальному засіданні комісії в Чорноморській міськраді. Комісія прийняла рішення створити на території портового терміналу карантинний майданчик, де можна розмістити тварин, відокремивши живих особин від загиблих, а також забезпечити вівцям доступ до корму і води.

Втім, 26 жовтня стало відомо, що Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів вирішила утилізувати тварин через загрозу поширення особливо небезпечних хвороб.