Ілюстрація / REUTERS

Шум кораблів, гідролокаторів підводних човнів, працюючих вітрогенераторів має особливий вплив на життя морських тварин, що використовують звуки для комунікацій і орієнтації.

Допускається, що саме він може призводити до викидання на берег китів і дельфінів, "збиваючи" роботу їх систем ехолокації, передає Naked Science.

Дратівливі звуки антропогенного походження - здебільшого від різних засобів транспорту - джерело особливої форми забруднення навколишнього середовища, шумового. Він має неочевидний, але негативний вплив на здоров'я людей і природу.

Відео дня

Ще один несподіваний результат впливу шумового забруднення на мешканців океану виявили Хелен Бейлі і її колеги з Чесапікської біологічної лабораторії Мерілендського університету. У статті, опублікованій в журналі Biology Letters, вони відзначають, що фрази, якими обмінюються товариські дельфіни, стають тим коротшими й простішими, чим ближче вони розташовані до місць високого звукового забруднення. Наприклад, якщо б нам самим доводилося спілкуватися в дуже шумному приміщенні.

Читайте такожВсесвітній день китів та дельфінів: як людство знищує морських ссавців (відео)

Розгорнувши придонну мережу звукозаписних пристроїв, вчені досліджували шумову обстановку на північному заході Атлантичного океану, біля узбережжя штату Меріленд і Чесапікської затоки. Проаналізувавши записи, вони виявили, що рівень фонового шуму корелює з характерними змінами в акустичних сигналах, якими обмінюються дельфіни-афаліни. Їх стрікочущі «фрази» зсуваються до більш високих частот, стають коротшими й простішими.

"Спрощення цих свистків може вести до зниження кількості інформації, що міститься в сигналах, і ускладнювати комунікації дельфінів", - каже одна з авторів роботи Лейла Фуду.

Дельфіни розмовляють, підтримуючи соціальні зв'язки в зграї і контакт при переміщенні, координуючись під час полювання і просто вітаючи знайомих при зустрічі. У нормі їх мова складно структурована, містить набір свистків і клацань різної тривалості, висоти й тембру. І всі ці характеристики падають в околицях активного судноплавства. За словами вчених, в деяких районах вони зафіксували фоновий шум, що доходив до 130 децибел - як біля узбіччя завантаженої автотраси. "Треба працювати над створенням більш тихих суден", - резюмує професор Бейлі.

Раніше УНІАН повідомляв, що Земля стає яскравішою через світлове забруднення, тобто засвічування нічного неба штучними джерелами освітлення.