Вовк-мандрівник застрелений в Україні / фото vouk.by

У середині вересня в Україні загинув знаменитий вовк Михась. Його навмисне застрелили лісники.

Михась прославився завдяки тому, що раніше білоруськими фахівцями були надіті GPS-нашийники на п’ятьох хижаків для відстеження їх життя і пересувань. Вовк Михась був одним з цих п’ятьох, але зовсім не схожим на своїх побратимів. Він багато подорожував, був не агресивним і харчувався в основному лісовими ягодами. Фахівці з природоохоронних питань розповідають, що спочатку він подорожував по країні, потім перебрався і якийсь час жив у Польщі, після чого емігрував в Україну.

Читайте такожУкраїнці вибрали "пухнастий" символ Карпат

Відео дня

Білоруські експерти навіть приїжджали в нашу країну, щоб відвідати Міхася і подивитися, як він влаштувався. На той момент вовк прибився до зграї, знайшов собі вовчицю й у них народилися четверо вовченят. Фахівці відзначають, що Михась навіть додав у вазі, з 39 кілограмів, менше ніж за рік набрав до 50. Раніше вовк зі своєю сім’єю жив в полі соняшників, але коли соняшник прибрали, йому довелося шукати інше місце для життя, і вони перебралися в невеликий ліс неподалік від свого поля. Однак місцевим лісникам не сподобалося, що в їхніх володіннях з’явилися нові жителі та застрелили Міхася й одного з його синів. Вовчиця і ще троє вовченят залишилися живі.

Фахівці відзначають, що Михась був особливим вовком, він не був агресивним, і у нього була своя дієта – фрукти, ягоди та миші – це його щоденний раціон. Тварин, тим більше великих тварин, він практично не вживав. Наперекір цьому наші лісники злякалися конкурента, мовляв, поїсть всіх козуль і нам не залишиться, і вирішили застрелити його. Між тим вчені стверджують, що вовча зграя ніяк не вплинула б на скорочення популяції копитних на цих територіях.