Гучні звуки загрожують популяції китів і дельфінів / фото KEITH MORRIS/ALAMY

Вчені почали розслідування після другої хвилі загибелі китів біля берегів Шотландії, яку пов'язують із проведенням військових навчань.

З початку серпня більше 50 особин, у більшості випадків виду дзьоборилових, викинуло на берег Оркнейських островів в Шотландії, ще частину ссавців знайшли біля берегів західного узбережжя Ірландії та Північної Ірландії, йдеться в матеріалі The Times.

Таким чином, у Британії зафіксували загибель понад 80 китів виду дзьоборилових і пляшкоконосів.

Відео дня

Обидва види використовують звуки для орієнтації в просторі, саме тому шум від підводної активності може призвести до дезорієнтації і швидкого виринання на поверхню, викликаючи тим самим смертельну кесонну хворобу.

Читайте такожУ лондонській Темзі помітили кита (відео)

Як розповіли у благодійній організації по збереженню дельфінів і китів, звукові імпульси, що посилаються на морське дно, для пошуку родовищ нафти і газу, шум від військових навчань і підводних човнів все більше наповнюють океан шумом. В організації зазначили, що гучні звуки загрожують популяції китів і дельфінів, витісняючи з районів, важливих для їх виживання.

Саме тому британський уряд ініціював розслідування після викидання китів на берег. У матеріалі наголошується, що ще в 2011 році підрив чотирьох бомб глибоко під водою, проведений військово-морським флотом Великобританії, призвів до загибелі 19 чорних дельфінів.

Газета нагадує, що в травні британський міністр оборони Гевін Вільямсон заявив про збільшення активності російських підводних човнів в Атлантиці. У свою чергу в міноборони Британії зробили заяву, в якій вказали, що британці уникають місць скупчення китів і дельфінів при виконанні різних операцій.