Ілюстрація / REUTERS

Міжнародна група дослідників з благодійної організації Primate Specialist Group переглянула статус лемурів, ознайомившись із останніми даними про чисельність цих приматів: 95 відсотків тварин потрапили до Червоної книги.

За словами фахівців, ризик зникнення лемурів, що мешкають на острові Мадагаскар, дуже високий, передає Naked Science. Вони побоюються не тільки через вимирання цілих видів, але й через те, як воно позначиться на екосистемі.

Ці примати розносять великі насіння рослин, завдяки чому ліс постійно поновлюється. Втрата лемурів призведе до ефекту доміно, через який можуть загинути рослини і тварини, що живуть у лісах.

Відео дня

Читайте такожУ празькому зоопарку на світ з'явилися одразу троє дитинчат рідкісного чорно-білого лемура (відео)

Вчені назвали основні загрози, яким піддаються лемури - всі вони йдуть від людини. Багато жителів острова незаконно вирубують дерева і спалюють їх для видобутку вугілля. Нелегальна вирубка зменшує середовище існування тварин. Крім того, люди полюють на приматів заради делікатесів або щоб продати їх як домашніх тварин.

"Все більше і більше ми бачимо недозволені випадки браконьєрства. Процвітає також і комерційне полювання, ймовірно, для місцевих ресторанів. Це новий феномен для Мадагаскару - ми не бачили нічого подібного ще 15 років тому", - зазначив професор Крістоф Швицер, що входить в організацію Primate Specialist Group.

Міжнародний союз охорони природи вже склав план із порятунку лемурів. Його учасники збираються організувати охорону місць існування й заснувати в регіоні екотуризм, щоб людям не довелося полювати на приматів заради забави.

Як повідомляв УНІАН раніше, новий вид карликових лемурів відкрили на Мадагаскарі американські вчені. Тварина отримала назву Cheirogaleus grovesi - карликовий лемур Гровса - на честь австралійського приматолога Коліна Гровса. Довжина тіла звіра становить 17 см, довжина хвоста - 28 см. Як і в інших лемурів, у нього великі очі і сильні чіпкі пальці.